Utvikler videospill med kjæresten: – Håpet er å kunne holde på med dette på fulltid
Askerbøringen og kjæresten er to av mange ungdommer som håper å bryte gjennom i en av verdens raskest voksende mediebransjer: spillutvikling.
Da Maiken Xiaohan Stenstad fra Asker møtte Fredrik Johnsrud Syvertsen for rundt to år siden begynte de å programmere spill sammen. Å ha et felles prosjekt var en måte å bli bedre kjent på. Begge har vært interessert i spillutvikling siden barndommen.
– Det begynte med at jeg prøvde meg frem med enkle programmer som RPG Maker på barne- og ungdomsskolen. Håpet er å kunne holde på med dette på fulltid, sier Syvertsen.
– Jeg er glad i å holde på med prosjekter, og å gjøre og lage noe. Jeg har alltid syntes spillutvikling virket interessant, så da jeg møtte Fredrik som kunne dette begynte jeg også å utforske det, forteller Stenstad.
Knut
I januar i fjor ga de for første gang ut et spill de hadde laget sammen, da de deltok på Global Game Jam i Oslo.
En Game Jam er en spillutvikler-konkurranse hvor deltagerlagene skal designe et spill basert på et nøkkelord eller en nøkkelfrase. Dette skal gjøres på kort tid, alt fra noen timer til noen døgn.
– Nøkkelfrasen vi fikk var «lost and found», så vi lagde et spill omkring det å være «lost», forteller paret.
På Game Jam-en konkurrerte de med deltagere både fra Norge og resten av verden.
Spillet de endte opp med å lage i konkurransen fikk navnet «Knut». Det går ut på at spilleren skal holde styr på og finne den originale Knut-figuren, mens den løper rundt blant mange identiske kloner av seg selv.
– Selv om det ikke ble det fineste eller mest polerte spillet i verden var det veldig gøy å få ut et ferdig prosjekt sammen. I etterkant begynte vi å leke med tanken på å lage noe litt mer gjennomført, med bedre tid og basert på hva vi vil, forteller Stenstad.
På egne premisser
Siden i vår har paret jobbet med å lage online-multiplayerspillet «Capture The Flag», basert på barneleken med samme navn.
– Vi har spilt det med venner som barn, i gymtimen på skolen og som modus i andre typer spill. Men vi fant aldri et spill som hadde det å løpe rundt og stjele finendelagets flagg som en hovedmekanikk, forklarer de to.
De forteller at de valgte å lage spillet i spillmotoren Unreal 4, det er den de er best kjent med.
Litt hver dag
Spillutvikling er som regel en lagoppgave. Det er likevel fullt mulig for en duo å lage et spill. Det krever mye arbeid, og de må ha flere hatter på.
– Det er utfordrende, og mye å gjøre. I tillegg har vi studiene å tenke på. Det hender at det blir noen nulldager, hvor ingenting blir gjort. Vi prøver jo å unngå å ha nulldager, og heller jobbe godt når vi kan og i små doser på dager hvor vi ikke har så mye tid, sier Stenstad og Syvertsen.
De mener de ligger godt an til å lansere det nye spillet allerede i løpet av våren. De planlegger å publisere spillet i hovedsak via pc-plattformen Steam i første omgang, og har søkt om hylleplass på den digitale butikkplattformen.
– Vi har en funksjon til som vi må implementere, og så må vi finpusse litt. Vi har jo lyst til å få det ut så fort som mulig nå, men vi må være realistiske sånn at vi har et bra produkt, sier Syvertsen.
– Vi har alltid nye ideer. Vi kom opp med en rett før intervjuet i dag, så vi har mye å velge i til det neste prosjektet vårt, legger Stenstad til.