Mandag fortalte Budstikka at flere unge i Asker og Bærum det siste året er blitt idømt fengselsstraffer, etter å ha delt intime bilder av jevnaldrende i sosiale medier.

LES OGSÅ: «Hun må leve med at videoen kan dukke opp når som helst» (krever innlogging)

Hans Marius Tessem, daglig leder for rådgivningstjenesten Slettmeg.no, har merket seg at problemet synes å øke i omfang.

– Det har vokst frem en ukultur blant barn og unge, som dels skyldes fravær av voksenpersoner, mener han.

LES OGSÅ: Kripos: Dette gjør du hvis du blir rammet (krever innlogging)

Hard internjustis

– Dette fraværet har ført til at det har blitt skapt en hard internjustis i mange ungdomsmiljøer: Hvis noen har vært så dumme å dele et bilde, må de bare være forberedt på at det vil bli delt videre, sier Tessem videre.

Slettmeg.no-sjefen mener foreldre og andre voksenpersoner har en jobb å gjøre når det kommer til hvordan de snakker med barn og unge sine om temaet.

LES OGSÅ: Flere unge straffet for spredning (krever innlogging)

– Vi har aldri hatt en større teknologikløft mellom generasjonene. Jeg tror rådene vi gir til barn og unge ofte oppleves som veldig strenge og formanende. Bieffekten av å si «aldri del et nakenbilde med noen» kan være at unge som likevel har gjort det, kvier seg for å be om hjelp, fordi de føler de har gjort noe galt, sier han.

Ifølge Politiets nettpatrulje, som er underlagt Kripos, sier mange barn og unge det samme: De vegrer seg mot å si ifra til foreldrene fordi de synes det er flaut og i frykt for å miste tilgang til nett og mobil.

– Unngår pekefingeren

– Vi har også hørt at mange barn og unge ikke tør å si ifra til foreldrene sine, fordi de er redd for at de skal bli sinte på dem eller frata dem nettilgang og mobil, sier Ida Vesteraas.

Hun er ungdomsdiakon i 13–20 – et gratis samtaletilbud for barn og unge med tilhold i Sandvika, som drives av Kirkelig Fellesråd i Bærum.

LES OGSÅ: Sendte intime bilder av jente (14) til hennes mor - blir ikke straffet

13–20 har kurs i forebygging av seksuelle krenkelser og overgrep, samt samtalegrupper for jenter og gutter ved skoler i Bærum.

LES OGSÅ: 18-åring dømt for sexbilde via Snapchat

– Deling av intime bilder i sosiale medier er alt annet enn et ukjent fenomen for oss. Vi forsøker å unngå å bruke pekefingeren. I stedet gir vi dem eksempler på hendelser og får dem til å reflektere over hva de selv ville gjort hvis de havnet i en tilsvarende situasjon, sier Vesteraas.