– Snapchat er en fin måte å holde kontakt med venner, sier Synne Marie, Theodor og Marie på Valler videregående.

Synne Marie har sendt og mottatt ialt 497.500 meldinger. Opp imot 100 beskjeder fyker mellom henne og venninnen Marie Schefte (16) daglig. Det har gitt en sammenhengende meldingsstrøm eller såkalt «snapstreak» mellom de to jentene på 596 dager. Alle tre har en liste på 50 personer som de daglig sender til og mottar snaps fra. «Streaken» brytes hvis en dropper ut en dag.

SJEKK OGSÅ: Snapchat for dummies

– Vi snapper så fort vi har anledning, bortsett fra i timene, for vi er jo nye her på Valler. Men iblant snapper vi til hverandre når vi sitter ved samme bord. Det er jo egentlig litt trist, sier Marie.

– Hvor mange snaps sender du hvert døgn og hvor mange mottar du i døgnet, Marie?

– Det er vanskelig å si, det varierer en del, men sender sikkert rundt 200-300 og får kanskje litt fler hvert døgn. Noen dager kan jeg ha sendt og tatt imot over 1.000 snaps til sammen, så det varierer, sier 16-åringen.

Overprøver aldersgrensen

Ifølge Medietilsynet benytter 80 prosent av norske barn og unge mellom 9 og 16 år Snapchat.

– Aldersgrensen på 13 år, er det «ingen» som overholder. Dette handler om å være del av et sosialt fellesskap, sier forsker i SINTEF, Petter Bae Brandtzæg.

– De unges motivasjon for bruk er at Snapchat er historieløs og at man vet hvem man kommuniserer med. I tillegg får man gjerne rask tilbakemelding. Det er viktig for de unge, sier medieforskeren.

LES MER: Professor: – Som å gi barna dop

Saken fortsetter under faktaboksen

Dette er Snapchat

  • Utarbeidet av tre studenter ved Stanford University og lansert høsten 2011.
  • En mobilapp for deling av bilder og videoer (snapper) der brukeren kan legge til spesialeffekter og sende sine bilder eller videoer til en egen kontrollert liste over mottakere.
  • Bilder og videoer har tidsbegrenset levetid fra noen sekunder (enkeltsnap) til maks 24 timer (flere snapper satt sammen til en «story»), før de blir slettet fra mottakerens enhet.
  • I Norge er det registrert over 2,2 millioner Snapchat-brukere.
  • Applikasjonens viktigste målgruppe er mellom 13 og 23 år, men antallet brukere som er eldre enn dette er økende.
  • Børsnotert i mars 2017.
  • Aldersgrensen er 13 år.

 

Grimase = vennskap

Theodor Kilen Stoebner (16) er ikke så aktiv på Snapchat som jentene. Han har sendt og mottatt rundt 70.000 snapper på tre år og har en snapstreak på 347 dager.

– Som regel sender jeg et god morgen-bilde til de på a-listen fra stien, når jeg lufter hundene, bare for å opprettholde streaken min.

Han og Synne Marie snakker desto mer sammen i det virkelige livet.

– For meg betyr det mer at jeg har ekte venner, ikke bare snap-chat-venner, sier Theodor, som hovedsakelig dyrker nettverket sitt på Messenger og Facebook.

LES OGSÅ: Mobilfri skole er befriende

INNLEGG: Jeg var irritert på at skolen min ble mobilfri. Nå har jeg snudd.

Krise på leir

– En mor fortalte Budstikka at hun i all hemmelighet måtte «mate» 13-åringens Snapchat med daglige meldinger for å opprettholde streaken mens han var på leir uten mobil. Er dere like hekta?

– Ja, da vi var på konfirmasjonsleir var det en som hadde skrevet noe stygt om kateketen på «Jodel». Plutselig skulle mobilen samles inn i løpet av to minutter. Det ble helt krise. Alle begynte å sende passordet sitt til søsken og venner for at de skulle passe på streaken, forteller Marie.

– Kunne dere bedt moren deres om å holde streaken deres i gang?

– Nei, jeg tror hverken hun hadde klart det eller orket det. Og hun hadde nok blitt oppgitt over hvor mye det er, sier Marie.

– Jeg tror heller ikke min mor hadde håndtert det, sier Synne Marie.

– Hadde dere klart dere uten mobilen, eller snapchat?

– Jeg får nok ikke abstinenser, sier Theodor, som i sommer opplevde noe som fikk ham til tenke:

– Vi var på hyttetur i gokk, ved Hamar. Det var dårlig vær og dårlig dekning. Da gikk jeg 4–5 kilometer med paraply – på hovedveien – for å finne dekning. For det var ingen stier der. Da var jeg sur og kjente at det betydde noe for meg å ikke miste streaken.

Snappene Marie og Synne Marie sender hverandre, er ofte et bilde av ansiktet – med en grimase.

– Da er det én regel: Jo styggere selfie, jo bedre vennskap.