Dråpen i havet ble til en flodbølge på Facebook

- Jeg tror kanskje jeg har truffet en nerve i folk

Artikkelen er over 2 år gammel

Da Trude Jacobsen dro til Hellas for å hjelpe flyktninger opprettet hun facebook-gruppen Dråpen i havet. Og traff en nerve hos folk hun aldri hadde forutsett.

DEL

Se og hør Trude fortelle om sine opplevelser i videoen (til høyre)

Nå teller gruppen snart 28.000 medlemmer og den fortsetter å vokse hver dag.

– Da jeg dro var det meningen at Dråpen i havet skulle være en gruppe for venner og bekjente som ønsket å bidra med litt klær og leker. Mens jeg var på Lesvos fikk jeg høre at den hadde skapt litt engasjement, men jeg hadde aldri trodd det skulle bli slik. Jeg tror det har skjedd en endring i folks bevissthet, sier Trude.

TRAFF EN NERVE: Trudes innsats på Lesvos og oppdateringene hun skrev på facebook har engasjert veldig mange.

TRAFF EN NERVE: Trudes innsats på Lesvos og oppdateringene hun skrev på facebook har engasjert veldig mange. Foto:

På det moderne kjøkkenet på Jar ringer og plinger det i mobilen i ett sett. Trude har fått permisjon fra jobben i Canal digital til midten av oktober for å kunne drifte Dråpen i havet. Hva som skjer etterpå vet hun foreløpig ikke.

– Det er ikke veldig gjennomtenkt noe av dette, men nå gjør jeg så godt jeg kan. Jo mer jeg kjenner etter, jo bedre føles det, sier Trude.

LES OGSÅ: Ble provosert – har fått med 18 organisasjoner i stor flyktning-demonstrasjon

Historisk engasjement

I august kom det 156.000 flyktninger og migranter til Europa, viser ferske tall fra EUs organ for ytre grensekontroll Frontex. Hittil i år er det registrert over 500.000 migranter og flyktninger i EU-land. Fortsatt ankommer det flyktninger, hver eneste dag og natt, til Lesvos og andre greske øyer. Rett etter at Trude kom hjem fra Lesvos dro 16 personer tilknyttet Facebook-gruppen nedover for å fortsette der hun slapp. Nå er de minst 40.

– Det folkelige engasjementet den siste måneden har vært historisk, sier kommunikasjonssjef i Flyktninghjelpen, Tuva Raanes Bogsnes.

Ifølge henne er det første gang at sosiale medier bidrar til å booste slike initiativ i Norge.

– Nå får vi daglig spørsmål fra folk som vil reise nedover i Europa for å bidra, sier hun.

LES OGSÅ: Må ha inntaksstopp av klær til syriske flyktninger

Samarbeid med profesjonelle

Flyktninghjelpen anbefaler likevel ikke folk å pakke kofferten for å reise til Hellas.

– Når det er sagt ser vi at den innsatsen de frivillige gjør har vært viktig. Vår anbefalingen er at de som vil reise ned tar kontakt med de profesjonelle organisasjonene som Røde Kors eller lignende. De vet best hvordan man koordinerer innsatsen, sier Bogsnes.

Siden Trude kom hjem til Norge har hun skaffet et stort lager i Lørenskog, og sørget for kontorer på Skøyen. Hun har også tatt kontakt med Røde Kors for å finne ut om det er mulig å samarbeide med hjelpeorganisasjonen.

LES OGSÅ: Røde Kors trenger flere frivillige

Men hva får en fembarnsmor fra Bærum til å sette seg på flyet for å hjelpe flyktninger i nød?

ANONYM GAVE: Dette smykket, som symboliserer Dråpen i havet, har Trude fått tilsendt i posten fra en giver som vil være anonym. - Jeg ble så utrolig rørt, dette kjedet har allerede fått en stor affeksjonsverdi for meg, sier Trude.

ANONYM GAVE: Dette smykket, som symboliserer Dråpen i havet, har Trude fått tilsendt i posten fra en giver som vil være anonym. - Jeg ble så utrolig rørt, dette kjedet har allerede fått en stor affeksjonsverdi for meg, sier Trude. Foto:

– Det hadde bygget seg opp over tid, inni meg. Så fikk jeg høre, på en ferietur til Hellas i sommer, historier om folk som hadde reist avgårde for å hjelpe. Da måtte jeg bare gjøre det. Min største redsel var at jeg ikke skulle være til nytte for noen når jeg kom ned dit, sier hun.

Trøstet av flyktninger

Trude var på den greske øya i fire dager. Hun bodde på et lite hotell rett ved stranden der hundrevis av flyktninger daglig kom i land. På det tidspunktet var det Trude og en åtte, ni andre frivillige som tok imot dem, ga dem vann og klær og - i noen tilfeller, kjørte de et lite stykke på den åtte mil lange turen mot sentrum.

LES OGSÅ: - Hjelpeorganisasjoner, hvor er dere?

– Jeg husker spesielt en liten jente på kanskje tre år. Hun gikk sammen med noen andre, gråtende langs veien, klissvåt og fullstendig utslitt. Jeg måtte bare kjøre forbi henne, fordi bilen min allerede var full. Resten av den kjøreturen gråt jeg, mens de syriske kvinnene i bilen klappet meg trøstende på kinnet, sier Trude.

pÅ LESVOS: Trude tilbragte fire dager i Hellas der hun blant annet kjørte flyktninger et lite stykke på vei mot deres neste mål.

pÅ LESVOS: Trude tilbragte fire dager i Hellas der hun blant annet kjørte flyktninger et lite stykke på vei mot deres neste mål. Foto:

Ber om lokalt engasjement

Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen mener at det per dags dato er vanskelig å vite hvor det er størst behov for hjelp.

TRAVEL HVERDAG: Trude har fem barn i alderen 1 til 21 år, og egentlig en heltidsjobb i Canal digital. Nå har hun permisjon til midten av oktober for å drive Dråpen i havet videre.

TRAVEL HVERDAG: Trude har fem barn i alderen 1 til 21 år, og egentlig en heltidsjobb i Canal digital. Nå har hun permisjon til midten av oktober for å drive Dråpen i havet videre. Foto:

– Det vil fortsatt være de greske øyene, Makedonia, Ungarn og Serbia flyktningene kommer til først. Men folk beveger seg raskt og rutene endres. Nå tror jeg det er vel så viktig at man er tilstede, der man bor. Ta kontakt med kommunen for å høre hvordan du kan bidra. Folk trenger hjelp til det meste i begynnelsen, sier Bogsnes.

LES OGSÅ: Slik kan du hjelpe flyktningene

Hun kjenner godt til Facebook-gruppen Dråpen i havet.

– Trude Jacobsen kan være stolt av det hun har gjort. Vi trenger virkelig denne typen initiativ. Jeg vil tro at det viktigste for gruppen fremover er å sørge for at engasjementet ikke dør ut, sier Bogsnes.

Artikkeltags