Prosjektet Emilie Udnæs er en del av heter Starburst, og organiseres av Kongsberg Space Systems på Kongsberg. Ifølge en pressemelding fra Kongsberg Gruppen fikk prosjektet 250 søkere til 15 plasser.

Starburst-prosjektet har som mål å utvikle lettere og billigere teknologi for små satellitter til bruk i maritim overvåkning. Ti ulike bedrifter innen romvirksomhet er med på prosjektet som Udnæs ble tatt ut til. Bærums-jenta studerer til daglig elektronikk ved NTNU.

– At vi bruker noen av de fremste teknologitalentene i Norge til utviklingen av ny teknologi gjør at vi får inn unge som tar med seg fersk kunnskap og nye måter å løse teknologiske utfordringer på, sier Christian Hauglie-Hanssen fra Asker, Divisjonsdirektør for Space & Surveillance i Kongsberg Gruppen.

LES OGSÅ: – Lønnen på 100.000 kroner er fortjent

20 kilometer

«Eksamen» er neste uke. Da skal romlasten ta av fra Andøya Space Center og løftes 20 kilometer opp. Derfra skal havområder overvåkes og krypterte data og video sendes live til en bakkestasjon.

Slik vil prosjekteierne vise at man kan lage mindre og lettere nyttelaster til bruk i verdensrommet, tilpasset et voksende privatmarked, ifølge pressemeldingen.