«Jungelboken» som valgfag

MANGE: Det var til tider folksomt på scenen i gymsalen på Solvang ungdomsskole under premieren på «Jungelboken». Et skikkelig samarbeidsprosjekt med elever fra flere klassetrinn.

MANGE: Det var til tider folksomt på scenen i gymsalen på Solvang ungdomsskole under premieren på «Jungelboken». Et skikkelig samarbeidsprosjekt med elever fra flere klassetrinn. Foto:

75 elever var oppe til «eksamen» i «Jungelboken» på Solvang ungdomsskole. Valgfaget sal og scene er et av skolens mest populære.

DEL

– Vi er en skole der vi har mye teori og elevene er flinke på det. Derfor er vi opptatt av at de også skal gjøre andre ting, sier Kristin Førrisdal, lærer i sal og scene.

‑ Veldig mange av våre elever er opptatt av musikk og dans, det å formidle. Derfor er det naturlig å tilby valgfaget sal og scene. Det skal være et pusterom fra teori, der de kan vise andre sider av seg selv, og sine interesser. Men det er karakterer i faget, og det er ganske intensivt, så det er ikke et hvilefag, sier rektor Harald Skjønsberg.

LES OGSÅ: Elevene åpnet etterlengtet datapakke

– Blitt flinkere

– Føler at jeg har blitt flinkere til å uttrykke meg på en scene, og blitt mer komfortabel på den. Blitt sikrere, sier Thea Selvik (15). Hun er på sitt andre år med valgfaget.

– Synes det er gøy å stå på en scene. Har drevet med sang og dans tidligere i Asker Dans og Ballett og Asker Ten Sing, sier hun.

– Jeg danser på fritiden i Asker Dans og Ballett, og det er fint å bruke litt av den erfaringen jeg har. Sal og scene har også lært å samarbeide med medelever uansett klasser, og vi har blitt gode venner, sier Jenny Gaupholm Berg (14) som også er inne på sitt andre år med valgfaget.

Førrisdal forteller at det er fjerde året sal og scene tilbys som valgfag på Solvang ungdomsskole. 75 elever deltar, og dermed er det nest største valgfaget på skolen etter fysisk aktivitet.

– Det er elever i 8.-, 9.-, og 10.-ende trinn som har sal og scene valgfag, sier Camilla Brandsrud, lærer i Sal- og scene. Førrisdal er musikkutdannet og Brandsrud er dansepedagog.

– Der er to hovedmål i læreplanen for faget, at elevene skal lære å skape og formidle. Når det gjelder «Jungelboken» har de deltatt i å lage tekster og koreografert danser. Formidlingen dreier seg om å lære stemmebruk, hvordan de skal bevege seg på scenen og forholde seg til publikum, sier Førrisdal.

– Hva synes dere om at «Jungelboken» ble valgt som stykke?

– Jeg synes det var et interessant og godt valg av stykke fordi det har mange roller. Da er det enklere å finne en rolle man føler at man passer til. Man får mer selvtillit, for alle skal delta, være på scenen, sier Jenny.

– Jeg var litt skeptisk til «Jungelboken», det å samarbeide med 8. og 9. klasse. Tidligere har jeg bare hatt sal og scene sammen med de på trinnet mitt. Men det har gått bra, jeg snakker mer med de på andre trinn enn vanlig, dette er bra sosialt, sier Thea.

LES OGSÅ: Skriver barnebok om politiske drap

Bra for andre fag

– Elever kan kjenne at de lykkes med ting man ikke turde før. Og det er overførbart, for etter å ha stått på scenen, er det kanskje ikke så ille å ha norsk fremføring. De lærer også å takle raske avgjørelser, at andre bestemmer, at ting ikke er forutsigbart, og være sammen med andre elever. Kule 10-klassinger spiller med 8-klassinger, sier Førrisdal.

Hun forteller at de prøver å utfordre alle på det planet de er.

– Og selvsagt håper vi det kan føre til at de blir glad i sang, dans og musikk. Ser at det er viktige ting i livet, sier hun.

Det er halvannen time sal og scene valgfag i uken på Solvang.

Artikkeltags