– Får vi bare kuldegrader nå, kan vi frese opp snøen og få fantastiske forhold, sier Skiforeningens erfarne løypebas Ragnar Roll.

I formiddagstimene mandag er han på Solli for å kjøre opp skiløyper, trass i 7 varmegrader. Også løypene på Hvalstad/Sem/Billingstad og Vardeåsen blir kjørt opp mandag.

– Vi prøver å få til noe. De som vil gå på ski i begynnelsen av uken, forlanger et godt tilbud, sier Roll.

Til helgen går skiløpet Grenaderen gjennom Vestmarka. Søndag går et annet skiløp, Vestergyllen, av stabelen. Med temperaturer godt over null, forsøker Roll å spare snøsålen frem til skirennene.

LES OGSÅ: Vil at skiløperne deler løypa med fotgjengere og syklister

Vil unngå smelting

– Vi må bare se det an. Når vi freser opp snøen, går den varme luften ned i snøen. Da smelter snøen mye fortere. Lar vi derimot islaget ligge, vil snøen holde mye lenger, sier Roll.

Han anbefaler alle skigåere om å sjekke Skiforeningens føremelding for oppdatert oversikt over hvor løypene nylig er blitt er kjørt opp.

– Jeg begynte å kjøre natt til søndag. noen steder var det så mye barnåler at jeg knapt så løypa. Men da jeg først fikk kjørt, var det utrolig bra forhold, sier Roll.

LES OGSÅ: Børster støv av skitunnel-idé

Varmt til over helgen

Løypebasen får neppe ønsket oppfylt med det første. Ifølge vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt blir det plussgrader på dagtid til over helgen.

– Temperaturen synker litt mot torsdag-fredag, men veldig kaldt blir det ikke. Temperaturen vil ligge rundt null. Det blir noen få minusgrader om natten og noen plussgrader om dagen, sier Stenmark.

LES OGSÅ: – Jeg skal bli like god som Bjørgen

Fredag og lørdag kan det komme bitte litt snø i våre trakter. Ifølge Stenmark blir det uansett ikke nok til å gi løypemaskinen noe å bite i.

– Det kommer inn et lavtrykk, men vi vet ikke helt hvor det vil legge seg. Det blir en litt mer skyet værtype. Det kan komme et tynt, hvitt snølag, sier Stenmark.