Har du noen gang hatt langrennsski på føttene, vet du hvor Solli i Vestmarka er. Den gamle gården i enden av Solliveien er askerbøringers mest populære utfartssted. I 17 år har Tove Sundfør (66) drevet stedet. Nå har hun gitt Asker kommune, som eier gården, beskjed om at hun vil gi seg.

– Jeg blir pensjonist og blir på Solli ut oktober. Så er det slutt, sier Sundfør til Budstikka.

LES MER:

Skianlegg-avgjørelse vekker skuffelse i Solliveien

Flisla hele lysløypa på Solli

Gupu solgt for fire millioner - til familien Gupu 

Hester på beite

Hun håper selv at den ærverdige gården, som ligger fritt og med godt utsyn, vil bli drevet i samme ånd.

– Jeg vil anbefale at kommunen vektlegger drift med hest, og at beitene rundt gården skal brukes. Stallen er oppgradert de seneste årene og er i god stand, sier Sundfør, som har åtte islandshester på gården.

– De brukes i turridingstilbudet, forteller Sundfør, som opplyser at ridetilbudet de senere årene har vært sentralt i hennes drift av gården, sammen med utleie av selskapslokaler.

– Turridning har vært svært populært. Det samme har selskapslokalene, som ofte har blitt booket ett år i forveien.

– Hva med den andre delen av driften, servering av turfolket?

– Det har ikke vært noen stor inntekt, men mer en service fra min side, og noe jeg har vært stolt av. I løpet av disse 17 årene har ikke serveringen vært stengt en eneste helg i vintersesongen, sier Tove Sundfør, som understreker at det har vært veldig hyggelig å drive gården, noe hun har gjort ved siden av ordinær jobb i Asker kommune.

 

Fasadefiks

Hun erkjenner at det blir litt spesielt å flytte fra gården.

– Beliggenheten og utsikt er jo flott. Man føler virkelig at man lever i pakt med naturen her. Nær kontakt med dyr har også vært viktig for meg. Men jeg skal flytte til min egen eiendom i Asker, og den har like fin utsikt som Solli, sier Sundfør.

Solli gård i Vestmarka

Gården ligger i enden av Solliveien, i Asker kommune. Bygningene ligger 300 meter fra grensen til Lier.

Gården har en historie som strekker seg helt tilbake til yngre steinalder (varte fra 4000 f.Kr.–1700 f.Kr. Bosetting trolig siden yngre jernalder (varte fra år 550 e.Kr. – 1050 e.Kr.).

Gården har hatt ulike eiere med tilknytning til både Asker og Lier, og den har også vært drevet av leilendinger. Var dessuten eid av Bærums Verk fra 1799–1922. Asker kommune har vært eier siden 1948.

Gården (eller egentlig p-plassen nedenfor) er et av de mest populære marka-utfartsstedene, og mange forbinder nok Solli med trafikkaos i snørike vinterhelger. Ny vei til gården har vært diskutert en årrekke.

Kilder: AB-leksikon og Budstikka

 

Martin Løiten Dahl i Asker kommune sier at det vil bli annonsert etter ny driver.

– Vi ønsker å fortsette å holde Solli gård åpen for Askers innbyggere, men videre driftsform er ikke besluttet, sier Dahl.

Solli gård står nå for tur når det gjelder rehabilitering. Ny driver vil trolig kunne flytte inn i et hovedhus med skinnende fasade.

– Vi vil utføre rehabilitering av fasaden på hovedbygningen i år, samt annet nødvendig vedlikehold for å opprettholde driften på gården, sier Dahl.