Solen skinner og Mustafa har hatt en kompis på overnatting. Sommerferien går til å vente på dommen etter rettssaken mot UNE, som vil ha ham ut av landet etter 13 år i Norge. 

– Jeg har ventet lenge og er lei av det – og veldig sliten. Etter rettssaken har jeg prøvd å være kreativ. Jeg jogger, trener intervall og spiser sunt, musikken betyr også mye. Jeg trenger å bruke tid på meg selv nå, ikke bare saken. 

Det ble fem lange dager i retten i juni. Første dag beskriver han som «grusom». Det var vondt å høre på motparten. Så gikk det bedre. 

– Advokaten min var flink og selv om jeg fikk bare 1 1/2 time, fikk jeg frem alt det jeg ville. Etterpå følte jeg meg tom. Da jeg kom ut, var det masse folk og kameraer. Jeg var litt ute av fokus og holdt på å bli påkjørt av trikken.

Ikke over

Videregående er fullført, 17. august fyller Mustafa 19 år. Skolekameratene tar førerkort, ferierer og reiser til ulike studiesteder. Selv om Mustafa vinner, får han ikke umiddelbart de rettigheter andre har. Da må saken opp i UNE på nytt. Taper han, er det heller ikke endelig.

– Om domstolen, på bakgrunn av fakta opp mot det juridiske konkluderer med at UNEs vedtak er riktig, respekterer jeg det. Men, vi sees i lagmannsretten, sier 18-åringen.

Innerst inne tror han at han får bli. Det samme gjør vennene, mener han.

– Saken handler om meg, men den er også en vekt på skuldrene til alle som er del av den. Jeg lengter etter fred, ro og kjærlighet. Vi fortjener det nå.

Dette er saken

  • Bakgrunnen for at Mustafa og fire søsken ikke har fått opphold, er at barnas mor oppga at hun var palestinsk statsborger og unnlot å informere om at hun hadde jordansk statsborgerskap da hun som gravid kom til Norge fra Jordan i 2008 med fire barn.
  • Myndighetene hevdet at hun er født og oppvokst i Jordan, noe hun selv benektet. Mustafa Hasans advokat har dokumentert at hun snakket sant.
  • Moren fikk midlertidig oppholdstillatelse i 2009. I 2012 ble tillatelsen trukket tilbake. Det tok tre år før klagen på vedtaket ble behandlet og så opprettholdt av Utlendingsnemnda (UNE).
  • Familien vant først sak mot UNEs vedtak i tingretten i 2016, men UNE fattet etter dette et nytt vedtak om utkastelse. I senere rettssaker tapte familien.
  • Mor Samar Hasan og lillesøster Sara samt tre eldre brødre er ute av landet. Abdel Hasan er den eneste av søsknene som har fått oppholdstillatelse i Norge.
  • I november 2020 fikk Mustafa Hasan vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE) om at han ikke får opphold i Norge.
  • Advokat Nicolai Skjerdal i Fend har gått til søksmål på vegne av Hasan.
  • 29. juli kjente Oslo tingrett UNEs vedtak ugyldig. UNE må dermed behandle saken på nytt.
  • 1. februar 2022 kom den endelige bekreftelsen på at Hasan får bli i Norge.

– Ikke lov å jobbe

Askers ordfører Lene Conradi (H) har gitt mye støtte til Mustafa, både i Budstikka og ved markeringer. 

– Jeg håper så inderlig at hans sak vinner frem, at han får sin sak vurdert på selvstendig grunnlag og får mulighet til å bli. Det er selvfølgelig knyttet uutholdelig spenning til dommen både for ham og familien. Det har vært et kontinuerlig press i mange år, særlig det siste året med stort medietrykk, sier Conradi som selv er jurist. 

– Jeg har flere ganger uttrykt at det eneste rette er at han får bli. Skulle han etter lovverket ikke få opphold, må man se på lovverket. Da er det noe som er galt. Jeg håper han kan få starte livet med blanke ark og senkede skuldre i forhold til det han har opplevd hittil i sitt 18-årige liv, sier hun og legger til:

– Det er mange enkeltskjebner hva gjelder lengeværende barn som faller mellom alle stoler i et system som virker rigid.

– Broren Abdel får bli, Mustafa må ut. Har Asker kommune gjort nok for Mustafa gjennom årene? 

– Jeg håper vi har gjort det vi skal ut ifra de rettigheter de har, etter at de ble alene i landet som mindreårige. Det er barnevernet som skal ivareta enslige mindreårige. Jeg har ikke grunnlag for å tro annet enn at de har blitt ivaretatt på en så god måte som mulig. Men jeg har ikke fra mitt ståsted kunnet gå inn i broren og Mustafas sak.

– Vil dette bli gått gjennom for å se om det har vært en forsvarlig ivaretagelse?

– Nå håper jeg først og fremst Mustafa får samme muligheter som broren. Han har blant annet ikke lov til å jobbe, selv om han har ressurser til det.

Conradi er glad Mustafa har fått fullført grunnskolen og at det kan åpne for å studier i Norge. 

– Dommen vil kunne gi en avklaring på dette. Det kan gi ham mulighet til å fortsette å leve her med det språket og de menneskene han kjenner. Det er her han har sin identitet.

Har drømmer

Mustafa ser frem til et hyggelig avbrekk i helgen. Han skal besøke en kamerat som studerer i Stavanger. Når han er tilbake, er det kun dager til dommen offentliggjøres. Utsendelsesfristen er satt til 1. september. Det er fjerde gang på ett år han har «fått en dato». 

Mange spør også hvilke planer 18-åringen har.

– For å være ærlig, vet jeg ikke. Men jeg har drømmer. Den jeg tenker mest på, er søsteren min, Sara, som jeg ikke har sett på fire år. Denne er til henne, sier han og spiller av på mobilen: «Jeg skjønner du er trist, lovte deg at de ikke skulle ta oss fra hverandre. Se hvordan det er blitt, flytta til et sted hvor du ikke kjenner andre.»

Støtter uansett

Gruppene «Stopp utkastelsen av Mustafa» og «Kampen for Hasan-barna» har nå 50.000 medlemmer. 

– Nå er vi alle spente på dommen. Vi i støttegruppen håper Mustafa vinner frem i tingretten og at UNE omgjør vedtaket slik at han får opphold. Han fortjener rettferdighet etter en hel oppvekst med livet på vent. Vi vil fortsette å stå sammen med Mustafa, uansett hva som skjer fremover, sier støttespiller Julia Lysgaard. 

– Folk har støttet meg lenge før saken ble kjent. Ytringsfriheten i Norge er fantastisk. Det er ikke nok bokstaver i alfabetet til å uttrykke hva støtten betyr. Men de det gjelder vet det. 

– Hvordan opplever du medietrykket? 

– Alle vet hvem jeg er. Det kjennes rart når ukjente mennesker kommer bort og spør meg om moren min. Jeg vil svare alle, men det kan bli litt mye noen ganger.

Rundt 30 enslige barn har vært i landet i mer enn fem år og venter på utkastelse. 

– Jeg kjenner på et stort ansvar for andre i min situasjon. Taper jeg, vil jeg føle at jeg har gjort noe feil, selv om jeg ikke har gjort det. Men jeg vet at vi vil vinne til slutt. 

Budstikka har ikke lyktes i å få en uttalelse fra prosessfullmektig eller dommer i saken.