• Se direktesending av feiringen øverst i saken!

Feiringen av prinsessen starter torsdag ettermiddag. Da er det regjeringen som ber inn til festmiddag på Deichman i Bjørvika, som er deres gave til prinsessen. VG får opplyst at prislappen er på hele 3,7 millioner.

Fredagens fest på slottet koster 1.3 millioner. Det betyr at prinsessens 18-årsfeiring får en prislapp på til sammen fem millioner over to dager.

– Regjeringen besluttet sommeren 2021 å sette en ramme på 3,5 millioner. Etter den tid har noen av forutsetningene endret seg, skriver kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjuske ved Statsministerens kontor til avisen.

Ingrid Alexandra fylte 18 år den 21. januar, noe som ble markert på tradisjonelt vis med blant annet besøk hos statsministeren, på Stortinget og i Høyesterett.

Store deler av feiringen ble imidlertid utsatt på grunn av pandemien, men nå skal 18-åringen fra Asker få både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Har skapt reaksjoner

Ungdommer fra hele landet er invitert til feiringen på torsdag, sammen med kongefamilien, regjeringen, kulturpersonligheter, forskere, idrettsutøvere og «andre som har utmerket seg på sine områder».

At man stenger folkebiblioteket Deichmann, har skapt reaksjoner.

Ifølge Nettavisen er det mange mener at regjeringen burde valgt et annet lokale enn det som i dag er ett av de få gratis fritidstilbud til ungdom.

«Når Deichman må stenge dørene for å feire prinsessens bursdag, er det vel rimelig at slottet åpnes for allmennheten i samme tidsrom?», skriver en Twitter-bruker.

– Det skal mye til før et folkebibliotek stenger dørene for lånerne, sier Merete Lie, avdelingsdirektør for Deichman Bjørvika i en pressemelding.

– Når regjeringen, med folk fra hele Norge representert, vil feire landets fremtidige dronning, gjør vi et unntak fra hovedregelen om å holde åpent så mange dager som mulig. Å stenge blir en ulempe for lånerne, det forstår vi godt og dette er et sjeldent unntak, sier Lie.

Artister og kunstnere skal delta på markeringen i Bjørvika, i tillegg til unge gjester fra ulike samfunnsområder.

– Dette er mennesker som skal bidra til å skape det landet prinsessen skal være med på å lede inn i fremtiden. De danner et tverrsnitt av dagens Norge, og en del av gaven til prinsessen er at hun får feire sammen med dem, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Kongelige fra Europa

På fredag er det kong Harald og dronning Sonja som inviterer til gallamiddag for å feire barnebarnet.

Hit kommer familie, venner og representanter fra det offisielle Norge. En rekke organisasjoner er også invitert.

Ifølge hoffet skal kongelige gjester fra hele Europa ankomme Slottet i løpet av fredag.