– Det blir veldig flott med tilgang til T-bane. Stasjonen bygges i moderne stil, det liker jeg godt, sier Anna Piterskaya, som bor like bak Akerkvartalet på Fornebu.

Hun gleder seg til å slippe å bytte buss og til færre forsinkelser i snøvær.

Tunnelsprengningen under bakken har hun blitt godt kjent med.

– Det har vært litt skummelt. Da jeg hadde mye hjemmekontor under pandemien, kunne det riste veldig i bygget. Men det er vel prisen å betale for å få bane her. Det er det verdt, sier hun fornøyd.

Simulerer vær og dagslys

Fornebuporten stasjon vil få to oppganger: En i Akerkvartalet og en ved Norwegian-bygget.

Fra den midtstilte plattformen i stasjonshallen vil det i en ende gå tre heiser, dimensjonert for 25 personer, opp til Norwegian-utgangen. I motsatt ende vil tre rulletrapper føre passasjerer opp til Akerkvartalet, i tillegg til en heis.

I stasjonshallen vil lyset i tak og vegger simulere været og dagslyset utenfor. Dette blir den eneste T-banestasjonen i Norge med vær-design, ifølge prosjekteringsleder Frank Jensen.

Kan ta unna 20.000 passasjerer

Stasjonen vil anslagsvis få 8.000 reisende om dagen, men vil under arrangementer på Telenor Arena kunne ta flesteparten av de opp mot 20.000 deltakerne.

– Hvert t-banesett tar 700 passasjerer. Når banen åpnes vil det bli avganger hvert sjette minutt. Men lenger frem i tid vil det kunne bli hvert tredje minutt, for eksempel under arrangementer, sier Jensen.

Går alt etter planen, vil Fornebubanen stå ferdig i 2029. Tre av stasjonene vil være på Fornebu for den 7,7 kilometer lange linjen fra Majorstuen til Fornebu S.

– Bør bli bra

Tom Oe. Larsen gleder seg til banen er på plass. Han bor i Michelets vei, bare noen steinkast unna.

– Dette tror jeg blir bra. Det bør bli bra, sier han, med henvisning til prislappen som kan havne på 27 milliarder kroner.

Han håper at både banen og stasjonene blir testet skikkelig, slik at Fornebubanen unngår samme skjebne som Follobanen.

– Det er viktig at de tester stasjonene med mange mennesker, slik at de unngår problemer når folk kommer fra arrangementer på Telenor Arena.

24.000 reisende

I mai i fjor var 1.300 meter med tunnel ferdig sprengt under Akers kontorer, der Fornebuporten stasjon begynte å ta form.

Etter planen skal tunnelløpet fra Fornebu stasjon til Lysaker stå klart i oktober.

I fjor sommer skrev Budstikka også om oppstart av arbeidene ved Lysaker T-banestasjon, med stålfasader og rulletrapper 24 meter ned under Lysakerelven. Stasjonen skal ligge nord for jernbanestasjonen, langs elven.

Den nye stasjonen skal ha 24.000 daglige reisende og vil gjøre Lysaker til et enda viktigere knutepunkt.

Ferdig om seks år

Etter en periode med forberedelser, startet arbeidene med å bygge den nye T-banestasjonen for alvor da første sprengladning gikk av i oktober i fjor. En ny 2,35 kilometer lang tunnel skal bygges mellom Lysaker og Vækerø for Fornebubanen.

Banen skal gå i tunnel under både Lysakerelven, Lysaker jernbanestasjon og E18.

– Vi har en byggetid på litt under tre år. Det vil si at vi forventer ferdigstillelse av alle grunnarbeidene i løpet av våren 2025, inkludert sjakter og fjellhallene på strekningen Lysaker-Vækerø. Så blir det en prosess etterpå med stasjoner og jernbanetekniske arbeider. Vi skal legge grunnlaget, sa prosjektleder Andreas Finstad i Fornebubanen den gang.

Ferdigstillelse av hele Fornebubanen er satt til 2029.