(AO:) Avisa Oslos reporter har observert unge mennesker som faller over gjerdene som skal skille myke trafikanter fra veiene.

Andre har hoppet over gjerdene. Flere steder ligger de ut i veien.

En person skal i et kort tidspunkt ha ligget i veien før han klarte å reise seg å komme seg videre.

Her er åtte nabolagskafeer du kanskje ikke visste om, men som er verdt et besøk

Oppfordring til foreldre

– Femmila er over, og publikum fra arenaområdet er på vei ut av området. Det er fortsatt mye folk i området Frognerseteren. Her er høyt alkoholinntak. Flere unge personer er overstadig beruset, og blir tatt hånd om av helse. Foreldre bør følge opp sine håpefulle utover ettermiddagen, oppsummerer operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt.

Han utdyper:

– Hvis foreldre vet at barna sine har vært i Kollen, dens gjerne en melding over telefonen og hør om det er noen i den andre enden. Det er mange som er oppe hos Røde Kors som vi ikke greier å oppnå kontakt med foreldrene til.

Klokken 16 skriver politiet på Twitter at de reduserer innsatsen i Holmenkollen.

Her ble alle sluset ned til stasjonen – i køen ventet billettkontrollørene

– Nesten sjokkerende

Men det er det ikke alle som har lyttet til.

Noen situasjoner som har oppstått i etterkant får politiet til å reagere sterkt.

– Vi har hatt tilfeller hvor vi har ringt foreldre, som mener at det er nødetatenes jobb å transportere dem ned og bort. De nekter å komme og hente dem. Vi synes nesten at det er sjokkerende at foreldre ikke kommer og henter når de blir ringt etter, sier Svein Arild Jørundland i Oslo politidistrikt.

– Hva kan dere gjøre for å få dem bort?

– Det er ikke så mange alternativer. Vi kan kjøre dem til barnevernet, vi kan kjøre dem til legevakt eller henstille til venner om å ta vare på sine kompiser. Når det kommer til transport og å frakte folk vekk, sitter ikke politiet med en slik kapasitet.

Snek på T-banen

På T-banestasjonen på Holmenkollen går det heller ikke helt knirkefritt. Flere velger å snike seg forbi provisoriske sperringer til T-banen.

Sperringene er satt opp for å lede alle gjennom en og samme sluse til T-banetogene.

Påvirket T-baneavgangene

Av T-banelinjene i Bærum, har Ruter varslet endringer for linje 2 Østerås og linje 3 til Kolsås. Oppfordringen til publikum er å beregne god tid i og med at det er mange som skal reise, og at det dermed kan bli trangt om bord.

Kommunikasjonssjef i Sporveien, Ina Helen Østby, forklarer til Budstikka at mange ekstraavganger på linje 1 påvirker det øvrige reisetilbudet.

– De reisende bør sjekke reiseappen for å undersøke hvordan endringene påvirker ruten man skal ta. I dag og i morgen kjører vi ikke nødvendigvis fra ytterpunkt til ytterpunkt. Dette er en ekstrainnsats vi har på enkelte linjer på dager og helger som denne.

Håndterbar dag

Operasjonslederen har foreløpig ikke hørt om noen alvorlige situasjoner i forbindelse med nedfarten. Heller ikke at det skal ha oppstått noen alvorlig situasjon med gjerdene.

– Det er en grunn til at de står der, så jeg håper ikke folk gjør for mye med dem.

Totalt sett kan operasjonslederen melde om en dag med noen slagsmål og hendelser, men at det har vært langt unna fyllefesten det har vært på sitt verste.

Festivaltilstander i Kollen. Politiet om alkoholforbudet: – Håpløs oppgave

Her ble alle sluset ned til stasjonen – i køen ventet billettkontrollørene

Bildeserie

Disse koste seg langs løypene: – God stemning hele dagen!