– Nest etter Holmenkollen er det ingen andre bakker enn Skuibakken som har hatt et kongelig publikum så ofte, sier Hans L. Werp. I 1950 var til og med kronprins Olav formann i hovedkomiteen for NM i Skuibakken.

– Skuibakken er en viktig del av historien til norsk hoppsport. Det som var av kjent hoppere i Norge har hoppet i den frem til 1996 da den ble lagt ned, sier Morten Heldal Haugerud, leder av Skuibakkens Venner som er oppdragsgivere for boken.

– Da den ble åpnet i 1928 var Skuibakken den største og bratteste bakken i Norge, sier Arne Vaaler. Han er sekretær i venneforeningen som ble stiftet i 2007 for å bevare bakken som et levende hopphistorisk kulturminne.

Hoppe etter Wirkola

– Den første tv-overføring av et helt hopprenn var i Skuibakken. Og det var i Skuibakken Merethe Kristiansen ble første kvinne i landet som hoppet 100 meter. Uttrykket å hoppe etter Wirkola oppsto i Skuibakken i 1965. Det var da sidekommentator i NRK Torbjørn Yggeseth sa; Selv for Engan er det ikke lett å hoppe etter Wirkola, sier Heldal Haugerud, om da Toralf Engan satte utfor etter Bjørn Wirkola.

SE BILDER HER FRA: Skuibakken nyttårsaften 2015

Pølsesalg til hoppfolket

Og folk valfartet til rennene, mange gikk fra Kolsåsbanen og bort til bakken. Underveis tjente fastboende en slant på pølsesalg til hopp entusiastene. Publikumsrekorden på 30.000 ble satt under rennet kronprinsen var med på å organisere i 1950.

– Boken tar for seg hvert år i bakkens historie fra 1928 til 1996 med fullstendige resultatlister, sier Heldal Haugerud.

LES OGSÅ: Hjerte for Skuibakken

Bakkerekord 122 meter

Den er også krydret med anekdoter fra bakkens nær 90 år lange historie. Som at Bjørn Einar Romøren kunne ha satt den endelige bakkerekord i bakkens siste renn i 1996. 14-åringen hoppet 124 meter, men falt. Det ble Pål Hansen som gikk over i historien som den som har hoppet lengst i Skuibakken med sine 122 meter i samme renn.

Og vil du møte noen av dem som dristet seg utfor hoppkanten, kan du det 31. oktober. Da er det lansering av boken på Skui Grendehus. Dit kommer blant andre skihopperne Gjert Andersen og Arne Larsen og forteller anekdoter fra bakkens historie. Og Pål S.C. Troye holder foredraget Skuibakken og norsk hoppsport i internasjonal sammenheng.