Skip to main content

Bonde invadert av fine bærumsfruer som er ville etter denne planten

Ramsløk (Allium ursinum) vokser i næringsrik jord i skyggefull løvskog. Den er vanlig i midtre del av Europa. Løken er svært ulik de andre nordiske artene av løkslekta som hører til liljefamilien. Bladene kan minne om bladene på liljekonvall, men løklukta skal være sikkert tegn på at det er ramsløk.

– Folk kommer bare, og parkerer i veien slik at det er umulig å komme forbi. Med digre SUV-er, bæreposer og saks så plukker de i vei, forteller Anne Elisabeth Juul Persbråten.

Bonden på Skui forteller til Nationen at hun og mannen på gården deres bak Skuibakken nærmest blir invadert av folk som plukker ramsløk på innmark.

LES OGSÅ: Proffene viser vei til soppen

Ramsløken blir stadig mer populær, og både restauranter og privatpersoner vil bruke planten i matlagingen.

– Omkring annenhver dag på vei til og fra jobb ser jeg folk står og plukker. Noen kommer uten å ha spurt, og de som fikk tillatelse i fjor, tar med seg venninner i år. Hele foreninger kommer og plukker, sier hun til Nationen.

Hun har delt opplevelsene sine på Facebook-gruppa Nettverk for kvinnelige bønder:

«I år blir vi invadert. Fine Bærumsfruer kommer med pose og sekk og grafser til seg. Den store SUV’n parkerer de så det ikke er mulig å komme forbi med traktor. Ikke spør de før de kommer, og frekke som få når jeg spør om de har snakket med grunneier før de plukker.», er noe av det Persbråten skrev i innlegget på Facebook-gruppa.

LES OGSÅ: Ukens turtips: Løvsprett i Kjaglidalen

Persbråten understreker at hun gjerne vil dele, og at det også er mange som spør om lov før de plukker i vei. På den måten kan hun fortelle dem hvordan den skal kuttes uten at plantene tar skade.

– Jeg synes det er hyggelig at folk spør, men det er også mange som fratar oss muligheten til å få gleden av å svare ja.

Ikke ta liljekonvall

Ramsløk er definitivt spennende mat, men pass på at du ikke plukker med deg liljekonvall! De to plantene vokser gjerne side om side og bladene kan til forveksling se like ut, selv om blomstene er svært forskjellige. Om du er usikker på hva du har i hånden, kan du gni litt på de grønne bladene og lukte. En sterk duft av gressløk og hvitløk kjennetegner ramsløken og er ikke til å ta feil av.

LES OGSÅ: Smaksbomber i sneglefart

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.