Anita Thallaug døde mandag etter lengre tids sykdom, opplyser datteren, Ann-Karin Thallaug, til NTB.

Sangeren fra Bærum debuterte allerede som sjuåring på Edderkoppen i Oslo i en barnerevy av Leif Juster – under navnet Vesla Rolfsen. Innen film kom debuten som 16-åring i «I moralens navn», før hun to år etter spilte i svensk-amerikanske «Blondine i fare».

Hun spilte ved Chat Noir fra 1958 og var blant annet Eliza i «My Fair Lady» på Trøndelag Teater i 1963. Hun var også å se som sykepleieren Søster Bitten i militærkomedien «Operasjon Løvsprett», som det etter premieren i 1962 ble solgt hele 1,6 millioner billetter til.

Hele Skandinavia

Allerede på 1950-tallet turnerte Thallaug i Sverige og Danmark, og gjennom 1960-tallet var hun kjent av «alle» i Skandinavia som sanger, revyartist og film-, musikal- og teaterskuespiller.

I 1963 framførte Anita Thallaug det norske bidraget «Solhverv» i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest, og hun hadde også flere opptredener i de norske finalene i dette tiåret. Barnebarnet Rasmus Thallaug deltok for øvrig i Melodi Grand Prix tidligere i år.

Den spanske flue

Anita Thallaug flyttet til Nord-Norge på 1970-tallet og hadde mange oppdrag lokalt.

På starten av 1990-tallet spilte hun Fru Meisel, moren til Øyvind Bluncks karakter Henrik Meisel, i ABC-teatrets oppsetning av «Den spanske flue», en forestilling som i en årrekke har blitt vist på NRK.

Anita Thallaug etterlater seg ektemann Gunnar Herlø og barn, barnebarn og oldebarn. Blant disse barnebarn Rasmus Thall som deltok i årets Melodi Grand Prix