Nå skal alle Asker-elever få sin egen datamaskin

DIGITAL NATURFAGTIME: – Yes! Det er en elg! sier Marius Birknes (12) og trykker inn rett svar på sin Chromebook når læreren kjører digital spørrelek med tema «Hvem har Bæsja?» i naturfagtimen på 7. trinn på Vardåsen skole. Skolen har testet ut Chromebook i to år. Erfaringene har vært svært gode, ifølge elever og lærere.

DIGITAL NATURFAGTIME: – Yes! Det er en elg! sier Marius Birknes (12) og trykker inn rett svar på sin Chromebook når læreren kjører digital spørrelek med tema «Hvem har Bæsja?» i naturfagtimen på 7. trinn på Vardåsen skole. Skolen har testet ut Chromebook i to år. Erfaringene har vært svært gode, ifølge elever og lærere. Foto:

Alle elevene i Askerskolen skal få hver sin datamaskin i løpet av de neste tre årene i Asker-skolen.

DEL

– Yes! Det er en elg! sier Marius Birknes (12).

7. trinn på Vardåsen skole har naturfagtime. På storskjermen ved kateteret lyser spørsmålet i tekst og bilder: «Hvem har bæsja?».

Marius svarer ved å trykke lynkjapt på skjermen på pulten foran seg. Akkurat som de andre klassekameratene. Fasiten og resultatene kommer umiddelbart opp på storskjermen ved hjelp av læringsspillet «Kahoot!».

LES OGSÅ: – Det største løftet i skolen, mener skolesjef

Testet med sukess

Vardåsen-elevene har allerede testet ut bærbare datamaskiner av typen Chromebook til alle elever på 6. og 7. trinn i to år.

Erfaringen har vært så gode at Asker-politikerne nå har bestemt seg for å satse nettopp på disse maskinene når de setter i gang med sin største datasatsing i skolen noensinne:

I løpet av de tre neste årene skal alle elever i grunnskolen i Asker få sin egen bærbare datamaskin. Elevene opp til og med 3. klasse skal få nettbrett, de eldste elevene skal få Chromebook.

66,6 millioner kroner er planlagt brukt på prosjektet innen 2020.

LES OGSÅ: Ga sine beste råd mot digital mobbing

– Må ha digitale ferdigheter

– Vi er mer enn noen gang avhengige av digitale ferdigheter for å kunne delta i samfunnet på en god måte. Det tar vi konsekvensene av, sier Didrik Dewan (H) i komité for oppvekst og saksordfører for «Digital læring i Askerskolen».

Han mener det er helt avgjørende at elevene får hver sin maskin.

– Nå vil elevene få mulighet til å bruke maskinene både på skolen og hjemme. Det gir dem gode forutsetninger for læring, sier Dewan.

– Må skolene kutte i andre ting for å få råd?

– Satsingen går ikke på bekostning av andre skoletiltak, sier Dewan.

CHROMEBOOK: Slike Chromebook-maskiner, med tastatur og berøringsskjerm, skal alle elever fra 4. til 8. trinn i Asker få neste år.

CHROMEBOOK: Slike Chromebook-maskiner, med tastatur og berøringsskjerm, skal alle elever fra 4. til 8. trinn i Asker få neste år. Foto:

Robust til de yngste

– Hvorfor nettbrett til de yngste og Chromebook til de eldste?

– De yngste trenger noe som er intuitivt, enkelt, visuelt og robust. Når barna blir eldre, har de behov for å gjøre andre, mer avanserte oppgaver på maskinene.

Dewan beskriver Chromebook som brukervennlig med gode læreprogrammer og tastatur. Den er angivelig driftssikker og rimeligere enn andre alternativ.

– Vi mener den gir elever fra 4. klasse et godt verktøy å jobbe med som ikke stjeler tid av timene til innlogging og vedlikehold. Samtidig gir den elevene gode muligheter til å samarbeide, både med hverandre og lærerne.

LES OGSÅ: 10 nye skoler får nettbrett

– Har levd i digitalt vakuum

På Vardåsen er lærere og elever fornøyde og lettet.

– Skolene har levd i et digitalt vakuum. Det holder ikke at elevene må gå på biblioteket for å låne maskin hver gang de trenger en, sier kontaktlærer Barbro Haugen Devik. Hun er glad for valget av teknisk løsning. Hun synes Chromebook er lett å bruke.

– Det er lett å komme i gang. Maskinene er kjappe både når vi skal logge inn og ut, sier læreren, som forteller at elevene bruker datamaskinene i nesten alle fag.

– Det er mye morsommere å lære når jeg har min egen maskin som jeg kan bruke både på skolen og hjemme, sier Marius.

– Og så blir sekken lettere når vi har alt samlet i en bærbar maskin i stedet er for å ha så mange bøker, sier Alperen Saka (12).

– Det er bra at vi får fortsette med Chrome også på ungdomsskolen, sier Anine Kvernerud (12).

Digital satsing i Asker-skolen

Elever fra 1. til 3. trinn skal få hvert sitt nettbrett, som er en komplett, bærbar datamaskin med berøringsskjerm.

Elever fra 4. til 10. trinn skal få Chromebook, en bærbar datamaskin med tastatur og berøringsskjerm, Google-baserte programmer (Google Apps for Education) og skylagring

Elevene på ungdomsskolen får maskiner rett over jul. Elever på mellomtrinnet utstyres høsten 2017. De yngste elevene får hver sin maskin i 2018.

Skoleledelsen er nå i gang med opplæring på utstyret, etter jul begynner arbeidet med å kurse lærerne.

Kommunestyret har avsatt 10,6 millioner kroner til digitalisering i Asker-skolen i 2016, og deretter 14 millioner hvert år, finansiert gjennom handlingsprogrammet 2017-2020.

Artikkeltags