– Limousin er ikke spesielt lukrativt lenger. Kjolen bruker vi derimot mye tid og penger på.

Risenga-elevene Eira Ytre-Eide, Sunniva de La Haye, Maria Kuhestani og Nora Vannebo kan knapt vente: Neste torsdag samles hele tiende trinn til fest.

Skoleballet har jentene planlagt helt siden de begynte på ungdomsskolen. Firkløveret har brukt alt fra 500 til 3.000 kroner på nye og brukte kjoler.

LES OGSÅ: Ida (15) tjener penger på ballkjolen

«Princess for a night»

– I tillegg vil man kanskje ha matchende veske og sko, for ikke å nevne fiksing av negler, hår og sminke. Det blir nok brukt noen tusen, og selv om det er litt sykt, er det verdt det. Dette er vår sjanse til å være «princess for a night», mener de La Haye.

Men ikke til enhver pris. «Prinsessene» på Risenga, og en rekke andre skoler i distriktet, nektes å ankomme skoleballet i limousin, slik mange i Asker og Bærum har gjort før dem.

– Vi har oppfordret foreldrene til å ikke gå av hengslene med tanke på pengebruk. Det betyr at det ikke er lov til å ankomme ballet i limousin eller skifte kjole underveis. Det holder lenge med én, som vi skriver i invitasjonen, sier Thomas Fredrik Ruud, rektor ved Risenga ungdomsskole.

Ball

Ordet «ball» stammer fra det franske ordet baller som betyr å danse.
Ball er en finere dansetilstelning som vanligvis holdes i en ballsal.
Skal ha forekommet første gang 1378 ved det franske hoff.
Pardans er en viktig del av ballet, da særlig i form av selskapsdans.
Det er vanmlig å gå polonese (av fransk for «polsk», polonais) - en sakte dans i ¾-takt av polsk opphav.
Ballet avsluttes gjerne av kotiljong, en type kontradans som ble særlig populær i begynnelsen av 1800-tallet.
Varianter av ball inkluderer nettopp skoleball, studentball og maskeradeball.

 

For noen år siden var det ikke uvanlig å se limousiner rulle inn i skolegårdene, med feststemte barn i baksetet. Trenden eskalerte så til de grader at skolene så seg nødt til å forby ankomst i limousin og helikopter.

LES OGSÅ: Jubler for gjenbruk av tidløse ballkjoler

– Foreldrene kjører

En ringerunde Budstikka har foretatt til et titall skoler i Asker og Bærum viser at rektorene synes å stå samlet om forbudet.

– Foreldrene kjører til og fra ballet. Det er ingen diskusjon om det. År om annet spør noen om å bruke utradisjonelle kjøretøy, men det har aldri blitt godkjent i mine åtte år som rektor, sier Bjørnegård-rektor Ola Schiager.

– Her er hverken limousin eller helikopter tillatt, fastslår Harald Skjønsberg, rektor ved Solvang ungdomsskole i Asker.

Skjønsberg er snar med å samtidig understreke at han kun kjenner sistnevnte fenomen fra en skole i Oslo Vest.

– Limousin, brannbiler eller hva det skulle være er ikke greit på Hauger heller. Det koster mye penger og ikke alle har økonomi til det. Vi har ikke hatt noen problemer med forbudet – elevene forstår det når de blir forklart hvorfor vi velger å gjøre det på denne måten, sier rektor Øystein Dovle ved Hauger skole.

LES OGSÅ: Slik ordner du ballfrisyren hjemme

– Stor nedgang

Den plutselige bråbremsen merkes blant aktørene som driver utleie av luksusbiler.

I en årrekke har skoleballsesongen vært høysesong å regne. Nå er trenden i ferd med å snu, skal vi tro Rune Martinsen hos Martinsen Limousine.

– Limousinutleie til ungdom fra Asker og Bærum har vært veldig populært, men i år merker vi stor nedgang. Det kan skyldes limousin-forbudet flere skoler har innført, sier han.

Også Tariq Abuhane i Star Limousine merker nedgang i limousinutleie til skoleball.

– Vi merket nedgang allerede i fjor, og hører stadig elever klage over skolens forbud mot limousiner, forteller han.