Skip to main content

Vurderer å gi tidlig julefri fra skolen

Skolen slutter etter planen 22. desember. Nå kan ferien bli fremskyndet.

Skolen slutter etter planen 22. desember. Nå kan ferien bli fremskyndet. 

Foto: KARL BRAANAAS

Egentlig skal elever og lærere ha skole frem til 22. desember. Nå kan det hende skoleruta skrives om for å starte juleferien fire dager før.

Skal elever og lærere holde det gående på skolen frem til to dager før julaften? 

Skoleruta sier ja. Mange lærere – både lokalt og nasjonalt – sier nei.

Nå har en barneskolelærer fra Bærum henvendt seg personlig til kommunen med bønn om å få avslutte det helt spesielle semesteret fredag 18. i stedet for tirsdag 22. desember. Først og fremst for å hindre koronasmitte. 

– Hvis vi får flere dager fri, får vi flere dager på å sikre at man eventuelt ikke tar med seg smitte videre inn i julen, hvor vi håper på å få møte også de eldre i våre respektive familier, skriver læreren. 

Han beskriver høstsemesteret som langt og merkelig, slitsomt og usikkert.

– Vi trenger et par ekstra fridager. Jeg synes faktisk at vi har fortjent det, skriver mannen. 

Skolesjefene i Asker og Bærum vurderer om skolene skal ta juleferie fire dager før opprinnelig planlagt. Bildet viser gang rundt treet i Vardåsen kirke, noe som neppe blir aktuelt i år.

Skolesjefene i Asker og Bærum vurderer om skolene skal ta juleferie fire dager før opprinnelig planlagt. Bildet viser gang rundt treet i Vardåsen kirke, noe som neppe blir aktuelt i år. 

FOTO: PRIVAT

Kan flytte fridager

Skolesjefene i Asker og Bærum vurderer nå problemstillingen.

– Vi har drøftet dette internt, men vi har ikke kommet frem til noen konklusjon foreløpig, sier Kai Erik Lund, direktør for oppvekst i Asker.

Hans kollega i Bærum, Siv Herikstad, fastslår at kommunen ikke kan avkorte skoleåret som er på 190 skoledager. Hun mener imidlertid det er mulig å fremme en sak for å få flyttet fridager fra 21.- og 22. desember til 21.- og 22. juni til politisk behandling.

– Vi må tro vi går mot en sommer hvor covid-situasjonen er en helt annen. Jeg er svært opptatt av å være lydhør for læreres forslag til gode løsninger, sier Herikstad.

Utdanningsforbundet, lærernes største fagforening, har fått en rekke henvendelser fra medlemmer som tar til orde for hjemmeskole de to siste dagene før jul for å minske faren for at elever og lærere havner i karantene i jula. 

– Å risikere at en god familiejul blir ødelagt av smitte på skolen rett før jul, er helt unødvendig, sier Bjørn Sigurd Hjetland, leder for Utdanningsforbundet Bærum.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.