Skip to main content

Stor motstand mot å endre skolegrenser

Solvang ungdomsskole har presset kapasitet. Foreldre protesterer mot forslaget om å endre skolegrensen for å flytte fremtidige elever fra Solvang til Risenga.

Solvang ungdomsskole har presset kapasitet. Foreldre protesterer mot forslaget om å endre skolegrensen for å flytte fremtidige elever fra Solvang til Risenga.

FOTO: KARL BRAANAAS

Mange har ment mye om kommunens forslag til nye skolegrenser i Asker. 

Innbyggerne ble bedt om til å si sin mening da Asker kommune la «Temaplan for barnehage- og skolekapasitet» ut på høring i januar. 

Og folk har svart. Hele 85 høringssvar – med til sammen flere hundre sider – har kommet inn. Oddvar Igland (Sp), som leder komité for oppvekst i Asker, er glad for de mange innspillene.

– Et så stort engasjement er bra. Det gir svarene bred forankring, sier Igland.

Som Budstikka har skrevet før, foreslår kommunedirektøren nærmest å tegne skolekartet på nytt for å møte en sprengt skolekapasitet, særlig nord i Asker.

Noen av forslagene i den omfattende planen møter sterk motstand.

Solvang vs. Risenga

Flest kritiske stemmer er det til å endre skolegrenser på ungdomstrinnet. 

Svært upopulært er forslaget om at enkelte Jansløkka-elever som sogner til Solvang ungdomsskole, skal over til Risenga. Kommunedirektørens begrunnelse er grovt fortalt at Solvang er full, Risenga har plass.

Kritikerne er ikke enige i at løsningen er så enkel. De mener det er uheldig å splitte opp sosiale miljø i en sårbar ungdomstid. De peker på lengre skolevei og mer forurensing som følger av forslaget.

«Barn og voksne har gjennom barnehagetiden og barneskoletiden brukt mye tid og krefter på å bygge nettverk. Ved flytting vil det være forgjeves», skriver Landås Huseierforening.

Andre foreldre protesterer med lignende argumenter mot at barn skal flytte fra trange Torstad til romslige Landøya.

Meningene er mange om nye skolegrenser over hele kommunen: skal Hallenskog-barn gå til Midtbygda eller Heggedal? Hvor skal nye skoler i Sætre ligge – og hvem skal sogne dit?

Oddvar Igland (Sp) leder komiteen for oppvekst i Asker.

Oddvar Igland (Sp) leder komiteen for oppvekst i Asker.

FOTO: TRINE JØDAL

Mellom-Nes-protest

Ikke minst vekker forslaget om å lage ny skolegrense ved Mellom-Nes skole harme. Igjen. 

For lite er endret i et omstridt forslag fra tre år tilbake, om å sende Mellom-Nes-elever til Hvalstad. 

«Kretsgrenseendringer fra Mellom-Nes skole mot Hvalstad skole var et særdeles dårlig alternativ. Det er urovekkende at det er foreslått samme dårlige løsning», skriver flere foreldre, som har sendt like svar til kommunen.

Skolens FAU er mest opptatt av prinsipp som søskengaranti og sikker skolevei. 

Mellom-Nes-lærerne har imidlertid fått nok av uro og trange kår: «Vi ser med bekymring på konsekvensene av å ikke endre skolegrensen», skriver tillitsvalgte.

 «Alle» vil pusse opp

En gjenganger i svarbunken er bønn om oppussing eller nybygg, fordi barnehager og skoler er i dårlig forfatning.

«Elever ved Frydenlund barneskole scorer lavere enn gjennomsnittet på nasjonale prøver og vi mener utformingen av skolen har mye av skylden for dette», skriver FAU på Frydenlund.

På Borgen er en rekke parter bekymret for mer segregering i nærmiljøet. Det som følge av endring av planer om å ruste opp Søndre Borgen barnehage. 

På vegne av de aller yngste, er det særlig forslaget om å legge ned Vepsebolet barnehage på Vettre som fremkaller forsvarsskrift fra foreldre. 

Avgjøres i mai

Oddvar Igland mener det legger et godt grunnlag for arbeidet videre med den omdiskuterte planen at mange FAU-er spredt over hele kommunen har uttalt seg. 

– Det blir sikkert mye debatt. Men jeg håper og tror vi skal lande også de vanskelige sakene i denne store planen, sier Igland.

Saken skal etter planen behandles i oppvekstutvalget 27. april, og deretter i kommunestyret 11. mai.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.