Skip to main content

Russen har stemt: Starter feiringen før eksamen

Viken-russen har bestemt seg for å ikke vente med russefeiringen.

Viken-russen har bestemt seg for å ikke vente med russefeiringen. 

Foto: TRINE JØDAL

De videregående skolene i Viken har nå stemt og blitt enige om å starte russefeiringen før eksamen og ikke etter. Men Sandvika-russen ønsket å vente. 

Med et knapt flertall ble det avgjort i dag at russen starter sin feiring før eksamensperioden. På Sandvika videregående skole var det derimot stemning for å vente, med 82 prosents overvekt. 

- Å flytte feiringen til etter eksamen, er en sak mange avgangselever har vært engasjert i, meg inkludert. Det kunne skapt mer inkludering og fellesskap. I tillegg har jeg sterk tro på at vi ville sett bedre resultater på avsluttende prøver før standpunkt og eksamener, sier Hallvard Søgård Landheim (18) på Sandvika videregående som er mediekontakt for russens hovedstyre i Viken.

I tillegg ville de som sto i dilemmaet om å enten være med og feire eller eller prioritere skole, ikke lenger trengt det, påpeker han. Men dette ønsket ikke flertallet, som nå vil starte festingen før eksamen. 

Viken-russen foreslår ellers å rydde opp i ukultur og har laget felles regler: 

– Vi vil endre russens rykte og lage tidenes feiring 2022. Uten mobbing, vold og krenkelser, sier Hallvard Søgård Landheim.

Hallvard Søgård Landheim og Cecilie Ringstad Pettersen (18) ved Sandvika videregående.

Hallvard Søgård Landheim og Cecilie Ringstad Pettersen (18) ved Sandvika videregående.

Foto: KNUT BJERKE

– Generelt har pandemien bidratt til mer ekskludering. Fordi gruppene også har hatt en unnskyldning for å være få – og inndelt i kohorter. Men det går fint an å inkludere, selv med restriksjoner, sier Cecilie Ringstad Pettersen (18) som sitter i russestyret på Sandvika videregående. 

På denne skolen er rundt 50 prosent med på buss eller i en gruppe, resten er uten i likhet med Cecilie og Hallvard. De vil heller være fri og bruke tiden på skole. 

– Det går også mye penger. Du kan få en fin feiring uten, sier Cecilie, som har ambisjoner om å gjøre det best mulig for alle som ikke er med i gruppe eller på buss. 

Blant annet ønsker hun og styret å lage felles aktiviteter for hele trinnet. 

Felles styre, felles regler 

I to år har russefeiringen vært preget av pandemi og Viken-russen har opprettet et felles russestyre med fire russepresidenter og en elevrådsrepresentant. Som Budstikka har skrevet tidligere, har flere opplevd utenforskap og mobbing under russefeiringen: 

– Det har også vært tradisjon å ha terrorlister, der enkeltelever henges ut og det oppfordres til å utsette disse for vold, krenkelser og ryktespredning, skriver Viken-russen i en pressemelding. Etter to terrorhandlinger i Norge i nyere tid, er de klare på at de vil ha nulltoleranse for dette.

– Vi har nå mulighet til å lage en ny og bedre feiring og ikke kopiere tidligere feiringer ukritisk. Det skal være morsomt og trygt å feire ferdig skolegang, sier leder av russens hovedstyre i Viken, Juliet Cid-Vian.

Målet er å skape en lett tilgjengelig feiring for alle, uavhengig av økonomi, livssyn, religion, kultur, etnisitet, funksjonsnedsettelser, eller kjønns- og seksualitetsmangfold, melder Viken-russen.

 De oppfordrer nå all medruss til å følge de felles kjørereglene: 

 • Russetiden handler om fellesskap! Vi backer hverandre.
 • Ta vare på hverandre og inkluder alle i feiringen.
 • Husk å få i deg mat, holde deg hydrert, og ikke minst; få deg nok søvn.
 • Det skal ikke være press for festing eller alkoholkonsum.
 • Alle skal overholde koronarestriksjoner. Russetiden er viktig, men å hindre smittespredning er viktigere.
 • Det er nulltoleranse for vold, voldtekt, utestenging og mobbing.
 • Det er nulltoleranse for terrorlister og svartelister.
 • Det er nulltoleranse for bruk av narkotiske stoffer.
 • Samtykke er alltid viktig, uansett hvor beruset dere er.
 • Ikke la russedressen endre deg. Respekter loven uansett
 • Vis respekt for politiet. De er der for å beskytte oss
 • Vi er rollemodeller for barn. Vær snille, ta ansvar og vis respekt for dem
 • Ha en åpen dialog og samarbeid med skole og offentlige instanser. Samarbeid skaper trygghet.
 • Det skal være lavterskel for å søke om hjelp innad blant venner i forbindelse med både rus og psykisk helse. 
 • Dersom du trenger å snakke med noen andre er hjelpetelefonen for Mental Helse døgnåpen hele året og gratis for alle på 116 123. De har også en døgnåpen chat. Tjenesten er anonym og den du snakker med har taushetsplikt.
– Vi vil endre russens rykte og lage tidenes feiring 2022. Uten mobbing, vold og krenkelser, sier Hallvard Søgård Landheim og Cecilie Ringstad Pettersen.

– Vi vil endre russens rykte og lage tidenes feiring 2022. Uten mobbing, vold og krenkelser, sier Hallvard Søgård Landheim og Cecilie Ringstad Pettersen.

Foto: KNUT BJERKE
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.