Lokker elever med utlandet

Til YORK: Rud-elevene Anisa Ibrahim (t.v.), Frida Bratberg, Tuva Jacobsen Skogli og               Eline Welhaven vil ta helsefag i York. Her med prosjektlederne Kari Grønli og Anne Liv Bjerkreim (t.h.).FOTO: EVA GROVEN

Til YORK: Rud-elevene Anisa Ibrahim (t.v.), Frida Bratberg, Tuva Jacobsen Skogli og Eline Welhaven vil ta helsefag i York. Her med prosjektlederne Kari Grønli og Anne Liv Bjerkreim (t.h.).FOTO: EVA GROVEN

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Elever som tar naturbruk, helsefag eller hudpleie kan nå velge et skreddersydd år på college i England. Målet på sikt er at alle elever på yrkesfag skal ha mulighet til et studieår i utlandet.

DEL

– Å gå ett år i York virker kjempespennende. Dette er en mulighet jeg bare får én gang i livet, sier Anisa Ibrahim (17).

Asker-jenta går i førsteklasse på helsefag ved Rud videregående skole i Bærum.

LES OGSÅ: – Dette er en tung trend å snu

Nå har hun søkt det nye tilbudet om å gå andreåret ved York College med 4.000 elever, der halvparten går på yrkesfag.

Så langt har fire i klassen bestemt seg for å søke før søknadsfristen går ut 1. mars.

Pionérer i utveksling

– Interessen har vært stor, både blant elever og foreldre. Dette har jo ikke vært mulig før, sier Kari Grønli, leder for pionérprosjektet ved Rud videregående skole.

LES OGSÅ: - Jeg har nok blitt preget av det miljøet jeg vanker i

Hun er svært glad for at Rud, som den første skolen i landet, har lagt til rette for at elever kan ta ett år av utdanningen som helsefagarbeider eller hudpleier i utlandet.

Til nå har yrkesfagelever med utferdstrang laget sitt eget opplegg.

LES OGSÅ: Mangfold skaper trivsel

Resultatet har vært at enkelte ungdommer ikke har fått lån og stipend, andre ikke har fått studieopplegget godkjent som en formell del av utdanningen.

– Endelig har vi et fullverdig tilbud om utveksling også til yrkesfagelever. Vi har fått til et studieopplegg som er forhåndsgodkjent, slik at elevene får lån og stipend av Lånekassen. Og elevene er sikret at de kan komme tilbake og fullføre skolegangen her hjemme ved skolen de startet på.

– Stor betydning for elevene

– Blir elevene bedre i hudpleie og helsefag av å gå ett år i England?

– Jeg tror dette vil ha stor betydning for elevene både faglig og personlig. Elevene får en fullverdig opplæring i faget i tillegg til at de blir mye sterkere i engelsk og mer åpne for andre kulturer, sier Grønli. Pensum blir på engelsk og elevene skal bo hos vertsfamilier. Samtidig vil de bli tett fulgt opp av en egen skolerådgiver, sier Grønli.

LES OGSÅ: Frister ungdommen med hammer og matte

Hun legger ikke skjul på at det dessuten er håp om at det nye tilbudet skal øke rekrutteringen til yrkesfag: Kun 46,3 prosent av elevene i Asker og Bærum søkte seg til yrkesfag i 2014.

LES OGSÅ: Søkerne strømmer til elektrofag

– Jeg tror det vil bli mer populært å søke yrkesfag hvis elevene kan velge interessante studieopplegg i utlandet, det vil gi mer status for fagutdanningene. Vi starter i det små med to fag nå, men ønsker på sikt å gjøre det mulig for elever på alle fagene våre å gå ett år i utlandet, sier Grønli.

LES OGSÅ: Like barn leker best. Eller?

Dette skoleåret har hun én elev ved York College for å teste opplegget. Neste år har Rud regi på å sende 12 Akershus-elever til York.

Plussfaktorer

Stabekk videregående skole er banebrytende innen utveksling av elever på naturbruk.

– Vi synes det er urettferdig overfor naturbrukselevene våre at de ikke har hatt samme mulighet til et utvekslingsår som elevene våre på studiespesialisering. Nå kan også naturbruk-elevene dra på et annerledes, men samtidig faglig likestilt, skoleår. Jeg ser bare plussfaktorer ved dette, sier avdelingsleder Pål Styrk Hansen, som skal samordne utveksling av elever på naturbruk fra hele landet.

LES OGSÅ: Mindre yrkesfag - mer studiespesialisering

Neste år er tanken å sende en hel klasse med opp mot 25 elever til Askham Bryan College i York.

Artikkeltags