Skip to main content

Kun to av ti elever velger yrkesfag

MATNYTTIG: – Jeg har ikke angret et sekund, sier Kristin Kleppe Larnøy (t.v.), sammen Helene Stensvik, Natalia Ograbek og Stella Skarnes på helse- og oppvekstfag ved Rosenvilde videregående skole.
MATNYTTIG: – Jeg har ikke angret et sekund, sier Kristin Kleppe Larnøy (t.v.), sammen Helene Stensvik, Natalia Ograbek og Stella Skarnes på helse- og oppvekstfag ved Rosenvilde videregående skole.

Andelen elever som velger yrkesfag i Asker og Bærum er like lav i dag som for fem år siden. Det til tross for at store ressurser er satt inn for å snu trenden.

– Mange flere burde velge yrkesfag. Jeg tror mange ikke forstår hvor mange muligheter dette gir, sier Kristin Kleppe Larnøy (16) fra Kolsås, elev i førsteklasse på helse- og oppvekstfag ved Rosenvilde videregående skole i Bærum.

Hun legger paprika og en mengde andre grønnsaker på en grov bunn når klassen har sunn pizza på menyen. Hun skryter av matnyttig undervisning i utdanningsprogrammet hun har som sitt førstevalg. Helse- og oppvekstfag er ett av få yrkesfag som har hatt en viss økning i søkningen de siste fem årene i Asker og Bærum.

Samlet sett står imidlertid interessen for yrkesfag på stedet hvil i regionen vår: På bunn i landet. Her søker kun rundt 20 prosent av elevene yrkesfag.

LES OGSÅ: 10.-klassinger er livredde for å velge feil

Søker stikk i strid

De siste fem årene har søkningen til studiespesialisering økt, mer enn seks av ti elever ønsker tre år med teori. Det er stikk i strid med den offentlige målsettingen om å utdanne flere fagarbeidere.

Slik søkte elevene i 2015  

Skreddersydde kampanjer og omfattende tiltak er tatt i bruk for å pense flere tenåringer i traktene våre over fra studiekompetanse til yrkesfag.

I 2012 gikk rektorene ved de 12 videregående skolene i Asker og Bærum for første gang sammen om en kampanje for å få flere yrkesfagelever. De leide et reklamebyrå for å lage strategien, blant annet ble brosyrer sendt hjem til 6.500 ungdomsskoleelever.

I fjor vedtok fylkestinget i Akershus en ny strategiplan, kalt «Yrkesfagløftet», for å øke søkingen til yrkesfag. I Asker og Bærum er en håndfull mennesker fra skolesektoren nedsatt i en gruppe for å gjennomføre målet om å skaffe flere fagarbeidere. Arbeidet er dels finansiert via prosjektmidler, dels fra skolenes budsjetter.

LES OGSÅ: Dette er de mest populære linjene

– Mangler rollemodeller

– Hvorfor virker ikke tiltakene?

– Det er utfordrende og tar tid å snu trender. Men søkingen til yrkesfag har i alle fall ikke gått ned – vi vet ikke hvordan det hadde vært hvis vi ikke hadde hatt kjempefokus på endring, sier Odd-Ivar Nyheim, rådgiver i karrieretjenesten i Asker og Bærum.

 

GIR RÅD: Odd-Ivar Nyheim, rådgiver i karrieretjenesten Asker og Bærum. FOTO: TRUDE BLÅSMO
GIR RÅD: Odd-Ivar Nyheim, rådgiver i karrieretjenesten Asker og Bærum. FOTO: TRUDE BLÅSMO

– Samfunnet trenger mange flere håndverkere og personer med yrkeskompetanse på fagbrevnivå. Innen sektorer som helse- og omsorg er det et enormt behov. Og med yrkesfag har elevene ufattelig mange muligheter, de kan ta fagbrev, bygge på med studiekompetanse – eller ta begge deler. De er nærmest sikret læreplass hvis de har ok oppmøte.

– Er ikke dette elevens valg?

– Jo. Og over 90 prosent av elevene får førstevalget oppfylt. Men vi ser at unge søker seg til fag de har et forhold tid. Ingen annen region har så stor akademisk ballast som vår. Mange 10.-klassinger har hverken foreldrene, slektninger eller naboer som er håndverkere. Barna mangler i praksis slike rollemodeller, sier Nyheim.

LES OGSÅ: Enormt omsorgsbehov gir 100 nye jobber

– Ufortjent lav status

På kjøkkenet på Rosenvilde har Kristin planen klar: To år på helse- og oppvekstfag, så et tredje påbyggingsår som gir studiekompetanse.

– Jeg vil bli sykepleier. Fagene jeg tar nå, gir meg god bakgrunn for det. Det er synd at yrkesfagene har så ufortjent dårlig status. Jeg tror ryktet skremmer mange elever fra å søke.

LES OGSÅ: Rosenvilde-elever forsket seg til finale

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.