Skip to main content

Her går brannalarmen for 700 elever

Elever og ansatte ved Landøya ungdomsskole fikk mandag testet rutinene de har når brannalarmen går. Asker og Bærum brannvesen håper å få ungdom enda mer engasjert i brannforebygging.

Foto: KARL BRAANAAS

Asker og Bærum brannvesen ønsker at ungdom blir enda mer opptatt av brannsikkerhet. Mandag gikk alarmen på to skoler.

Mandag formiddag gikk brannalarmen på Landøya ungdomsskole midt i undervisningen, den årlige testen på om rutinene sitter hvis det skulle oppstå en reell brannsituasjon. Etter lunsj var det elevene ved Vollen ungdomsskole som ble testet.

– Gjennom brannøvelsen og undervisningen ønsker vi at elevene skal bevisstgjøres at brannrøyk er giftig og farlig og at de alltid skal ha en rømningsplan på steder de oppholder seg. Det gjelder generelt for alle folk, sier informasjonsrådgiver i Asker og Bærum brannvesen, Anne Aase Haraldsen.

Brannøvelsene på skolene gjennomføres årlig. Det er viktig for brannvesenet å nå ut til ungdommen.

– Det kan være vanskelig å nå frem med budskapet mot denne målgruppen. Ungdommen ønsker å bli involvert og engasjert. Derfor kombineres brannøvelsen med en kort, spisset undervisningsbolk med få og enkle budskap, 

Etter at elevene på Landøya hadde stått rundt 20 minutter ute i regnet, mange uten jakke, fikk de klarsignal til å gå inn igjen. 10. klasseelevene fikk litt undervisning i etterkant, der de blant annet fikk se video fra en reell brann og hvor skadelig røyken er.

– Det er viktig at vi driver med brannforebygging opp mot ungdom med uanmeldte brannøvelser som dette. Vi har også et undervisningsopplegg opp mot 10. klasse, forteller Haraldsen.

Utrykningsleder Geir Svee i Asker og Bærum brannvesen sjekker om det er personer igjen i rommene på skolen.

Foto: KARL BRAANAAS

Brukte for lang tid

Brannvesenet hadde personell tilstede som observerte hvordan skolene taklet evakueringen. Da brannalarmen ble utløst, rykket også en mannskapsbil ut fra Asker brannstasjon for å finne «brannstedet» og finne to «savnede».

Brannvesenet skulle egentlig gjøre mandagens øvelse på Landøya enda mer reell ved bruk av teaterrøyk, men røykmaskinen sviktet. Øvelsen ga likevel flere nyttige og viktige erfaringer.

– En klasse tok oppstilling utenfor klasserommet for å vente på alle, det tapte de tre minutter på. De burde heller bare gått rett ut. De gikk i tillegg den lengste veien ut, og benyttet ikke nødutgangen som var nærmest. I tillegg ble dørene til klasserommene låst, og det skal de ikke være. Det kan være igjen personer som må hentes av redningsmannskaper, oppsummerer Haraldsen.

Skolens rektor, Mona Pünther, sto på oppstillingsplassen og holdt kontroll på de evakuerte. Hun påpeker viktigheten av slik øvelser.

– Det er utrolig viktig for oss å ha slike brannøvelser. Mye gikk bra, men vi har også forbedringspunkter, kommenterer hun og legger til at lærerne vil få tilbakemeldinger i et evalueringsmøte tirsdag.

I øvelsen på Vollen ungdomsskole mandag ettermiddag, ble det imidlertid med røyk.

På Vollen ungdomsskole virket røykmaskinen til brannvesenet og brannøvelsen ble dermed enda mer reell. Det røde lyset på gulvet er "brannkilden" som mannskaper fra brannvesenet skal finne.

Foto: Anne Aase Haraldsen
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.