Skip to main content

Her blir det ingen realfagskole i år

Politikerne øyner fortsatt et håp om skole i Langenga.

Politikerne øyner fortsatt et håp om skole i Langenga. 

Foto: ILLUSTRASJON: NSW

Asker kommune skal nå vurdere om det er mulig å starte en egen realfagskole ved velodromen i Langenga. Det vil i så fall bli aktuelt først ved skolestart i 2023. 

Norges Realfagsgymnas ungdomsskoles plan om å opprette en privat realfag ungdomsskole i Velodromen på Langenga i Asker høsten 2022 fikk et skudd for baugen i Stortinget tidlig i april. 

Der ble det flertall for å beholde Kunnskapsdepartementets frysvedtak av alle søknader om opprettelse av nye friskoler.

Ordfører Lene Conradi (H) ga likevel ikke opp håpet om en realfagskole i Asker.

– Så nå tar vi et initiativ til å opprette en realfagskole i Langenga i kommunal regi i et offentlig-privat samarbeid, sa Conradi etter debatten i Stortinget.

Aller helst ville hun ha den i gang fra høsten av.

19. april fikk Conradi formannskapets støtte til å gi kommunedirektøren oppdraget å vurdere mulighetene for etablering av en kommunal ungdomsskole for realfag på Langenga.

Kommunedirektøren tok oppfordringen og fikk formannskapets flertall tirsdag 3. mai til å sette i gang arbeidet med å se på muligheter.

Søker løsninger

– Saksdokumentene viser at det er mulig å få til noe. Men det vil kreve tid og en delutredninger som må gjøres. Inneværende år ser det vanskelig ut å få til noe, sa Conradi til formannskapet tirsdag ettermiddag.

Oddvar Igland (Sp) er ikke fremmed for privatskoler i Asker.

Oddvar Igland (Sp) er ikke fremmed for privatskoler i Asker. 

Foto: KARL BRAANAAS

Selv regjeringspartiene, som altså sørget for å legge realfag-skolen på is, strakk ut en lokal hånd i Asker under formannskapsmøtet. 

– Hvordan kan vi få til en løsning i Langenga, primært med en privat skole, undret Oddvar Igland (Sp). 

– Selv om det ligger an til endringer i lovverket er det fortsatt åpning for flere skoler, enten basert på pedagogiske alternativer som steiner- eller montessoriskole. Vi har også en internasjonal skole i kommunen som har lang venteliste, kanskje det være et spor å følge, sa Igland. 

Ville endre ordlyden 

– Vi var positive til denne saken fordi man skisserte muligheten for en realfagsskole i kommunal regi. Nå ser vi forslaget kommer tilbake som en mulighet for et offentlig-privat samarbeid. Ryggmargsrefleksen til Arbeiderpartiet er da at skoler skal drives i offentlig regi, sa Marianne Riis-Rasmussen. 

Marianne Riis-Rasmussen (AP) var bare delvis enig med kommunedirektørens forslag.

Marianne Riis-Rasmussen (AP) var bare delvis enig med kommunedirektørens forslag. 

Foto: TRINE JØDAL

Ap fremmet derfor et forslag der ordlyden i kommunedirektørens forslag ble endret fra «i offentlig eller privat regi» til «kommunens egen regi».

– Dette handler om en skole som vil ha mangfold og kvalitetsutvikling, ikke bare om realfagsstudier. Friskoleprosjektet handler også om unge mennesker som ønsker å studere entreprenørskap eller klimautfordringer, sa Elisabeth Holter-Schøyen (V). 

Hun Venstre støttet kommunedirektørens forslag om å se på muligheten for en ny skole i offentlig eller privat regi med start høsten 2023. Det gjorde også flertallet, mot stemmer fra de fire representantene i SV, MDG og Ap. 

– Vil stoppe privatisering

Norges Realfagsgymnas ungdomsskole (NRG-U) som holder til i Sandvika, ville etablere to nye ungdomsskoler, en i Langenga i Asker og en på Fornebu i Bærum med oppstart høsten 2022, men slik gikk det ikke.

Regjeringen vil ifølge Hurdalsplattformen ha færre friskoler og i tråd med det har kunnskapsdepartementet vedtatt å legge alle søknader om å få starte opp friskoler på is.

– Regjeringen satser på en sterkere offentlig fellesskole for alle, og vi vil stoppe privatiseringen av skolen som vi så under den forrige regjeringen, har kunnskapsminister Tonje Brenna (AP) tidligere uttalt.

Dermed var det stopp for de to nye privatskolene i Asker og Bærum. Et forslag om å oppheve frysvedtaket av opprettelse av privatskoler var oppe til debatt i Stortinget, men det fikk ikke flertall.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.