Skip to main content

«Helsesista»: Bør holde seg for gode til å pushe kroppspress

HELSESISTA: Tale Maria Krohn Engvik utfordrer Zara. Til høyre: Ellen Dyb Wedeld ble provosert til å publisere bilder og kritikk på Instagram, av det hun mener er altfor tynne dukker.

Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik, kjent som «Helsesista», er oppgitt over de syltynne Zara-dukkene på Storsenteret.

Bakgrunn: Supertynne butikkdukker provoserer

«Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik mener Zara med sine utstillingsdukker nominerer seg selv til verstingprisen «Gullbarbie», som hvert år deles ut til den bedrift som er best på å få ungdom til å føle seg verst.

– Jeg får henvendelser fra jenter om reklame og utstillingsdukker som dette, som får dem til å føle seg mislykket. Jeg vet også om treningsbloggere som får spørsmål fra unge jenter som ber om råd om hvordan de kan punktslanke seg for å få gap mellom lårene, større rumper og smalere midje. Jenter sier de vet at gap mellom lårene ikke er normalt, men kjenner de blir usikre inni seg og påvirket likevel, sier Engvik.

– Zara har fine klær og bør holde seg for gode til å pushe kroppspress på unge og eldre. Hvis kjedenes klær ikke passer på vanlige dukker, så bør de gjøre noe med klærne. Det ville være en klok investering av Zara å investere i dukker som representerer det normale mangfoldet i samfunnet.

LES OGSÅ:

Unge jenter trenger fett på kroppen

15-åringenes 15 råd mot press

Prepubertale

Professor Jorunn Kaiander Sundgot Borgen ved Norges idrettshøgskole mener dukkene ligner prepubertale jenter, men at de da ville ha vært mye lavere.

– Noen vil kun tenke «herre gud, dette er bare noen syltynne dukker», mens andre som har et annet forhold til egen kropp vil kunne oppleve at de er for langt unna det idealet som kjedene presenterer. Min oppfordring er å benytte dukker i ulike størrelser.

LES OGSÅ: Akuttpasient avslørte sovende nattevakt med mobilen 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.