Tidligere måtte Askers unge reise utenbygds for å være med i Røde Kors Ungdom. Det er det slutt på. Nå har en gruppe startet en helt ny avdeling i Asker.

– Vi har så langt kommet godt i gang og har rundt ti medlemmer allerede.  Men vi ønsker oss flere medlemmer fra 13 år og oppover til 25 år, sier nestleder Nora Gulaker (17) fra Hofstad.

Foreløpig har gruppen satt i gang en åpen kafé på Radar hver onsdag fra og med 9. mai. Der er all ungdom, både fremmedspråklige og etnisk norske velkomne.

–  Vi er blitt en veldig fin gjeng. De yngste er 13 år og de eldste i starten av 20-årene, forteller hun. 

LES OGSÅ: 250 russ samlet seg på McDonald's 

For flyktninger

– I tillegg til kafeen, planlegger vi å arrangere noe for barn og unge på Dikemark flyktningmottak, sier leder Vera van Dijk, som har et friår før studier, i likhet med medieansvarlig Astrid Alvir. Hun har designet en plakat som lokker ungdom med «noe å gjøre, mat, musikk og folk å henge med».

– Det er så fint å kunne gjøre noe positivt for dem som er her i Asker – rundt oss. Og ikke bare de som er langt unna, sier hun.

LES OGSÅ: Vil ha eksamen på film 

Glede og energi

Mawra Mahmood er leder i Røde Kors Ungdom sentralt og roser ungdommene for tiltaket.

– Dette er akkurat hva vårt nasjonale arbeid handler om; å dekke udekkede behov blant ungdom i lokalsamfunn i hele Norge, sier Mawra, som mener unge har en helt egen påvirkningskraft.

– Ungdom er eksperter på egne liv og ofte ressurssterke mennesker. De har et helt annet driv for å bidra inn i det frivillige arbeidet som gjøres i hele landet, men bidrar også spesielt med å spre glede og energi blant alle rundt

seg, som har store positive ringvirkninger for helheten av det frivillige arbeidet som gjøres. Dermed blir verdien flerdoblet og ringeffektene massive, sier ungdomsleder Mawra Mahmood, som gir tips til utfordringer som Asker-gruppen kan ta tak i:

– Møteplasser, seksuell helse og politisk påvirkning er nyttige stikkord. Ellers, forsøk å ta plass og jobb for å bli hørt hos voksne.