– Arbeidslivet var enklere før, men er morsommere nå

DIGITAL SJEF: – Norske elever vil møte mer internasjonal konkurranse og et mer bevegelig arbeidsmarked, sier Hege Skryseth fra Asker.

DIGITAL SJEF: – Norske elever vil møte mer internasjonal konkurranse og et mer bevegelig arbeidsmarked, sier Hege Skryseth fra Asker. Foto:

At barnehagebarn trenger å lære seg programmering er ikke Hege Skryseth (49) i Kongsberg Digital umiddelbart enig i.

DEL

Bakgrunn: Starter koding i barnehagene 

– Nei, det mener jeg er for tidlig. Barn skal få være barn i noen år, leke og klatre i trær, sier hun, og er ganske så bekymret for motorikken til de nye generasjonene.

Hege Skryseth (49) er leder av Kongsberg Digital som har hovedkontor i Asker.

– Det er viktig med en balanse mellom barndom og teknologi.

LES OGSÅ: Skryseth: Barn er «Digital Natives» 

Store datamengder

Nesten 70 prosent av det Kongsberg Gruppen leverer er software, det er det som skal styre alle roboter. Digital teknologi vil treffe alle yrkesgrupper. Også håndverkere. Og bønder.

– Vi har fått et arbeidsliv som krever at man er nysgjerrig og holder seg oppdatert. Det var enklere før, men det er morsommere nå. Mange bransjer vil oppleve nye forretningsmodeller og mer konkurranse fra det internasjonale markedet. Det neste store som kommer er dataanalyse. Internett og software gir tilgang til en mengde data, spørsmålet er om – og hvordan vi kan nyttiggjøre oss dette. Det vil bli et skrikende behov for den type kompetanse fremover, mener Skryseth.

LES OGSÅ: iPad i Bærumsskolen - himmel eller helvete? 

Globalisert arbeidkraft

Fremtidens arbeidstagere må regne med å jobbe og konkurrere i internasjonale miljøer. I en del av kontorlandskapet i Asker sitter ti kolleger sammen, med ti ulike nasjonaliteter. En tredjedel av Kongsberg Digitals ansatte sitter i India.

– Også selskaper som Facebook, Google og Microsoft har rundt en tredjedel av staben der, sier Hege Skryseth.

Avdelingsleder i Kongsberg Digital, Deepak Kumar Swain fra India, er stort sett stasjonert i Asker.

– Indias statsminister, Narendra Modi, har en kampanje i gang som heter «Digital India». Det går blant annet ut på å bygge 100 digitale smart-byer. Digital teknologi i utdanningen settes i gang både i byer og på landsbygda. Av 5 millioner studenter i India utdannes rundt 1,3 millioner innen digital teknologi, sier Deepak Kumar Swain.

LES OGSÅ: Nettbrett til elever billigere enn nye pc-er 

Artikkeltags