Skip to main content

Balder (20) ny SV-leder: Tar kampen mot seksuell trakassering

LEDER OG LÆRER: – Jeg er glad for tilliten, sier nyvalgt leder i SV, Balder Alvær Olafsen (20). Særlig står bekjempelse av seksuell trakassering og arbeid for unges psykiske helse øverst på 20-åringens liste.

Han har fulgt med på nyhetene fra han var åtte år og har alltid reagert sterkt på urettferdighet. Nå er 20-årige Balder Alvær Olafsen blitt leder av Bærum SV.

– Om du er kvinne eller mann, om du er fra en rik eller fattig familie, så skal du ha de samme mulighetene, sier Balder Alvær Olafsen (20) som meldte seg inn i SV allerede som 15-åring.

Nå jobber Balder på sin gamle skole, Vøyenenga ungdomsskole som vikarlærer. Han er fremdeles også fylkesleder for Akershus Sosialistisk Ungdom.

– Jeg er utrolig glad for tilliten og at partiet setter engasjement og kunnskap høyt, selv om det kommer fra en ung person.

Seksuell trakassering

Nå forbereder den ferske SV-lederen en interpellasjon til kommunestyremøtet 4. april som foreslår at alle grunnskoler i Bærum skal ha en plan for håndtering av seksuell trakassering. Det vil si at alle skal vite hvor de skal henvende seg og ha klart for seg hvordan det skal følges opp.

– Hvis det er en ting denne vinteren har vist oss, så er det at seksuell trakassering er et epidemisk samfunnsproblem, sier 20-åringen og henviser til Ungdata-tallene som viser at rundt 22 prosent av jentene på videregående skoler i Asker og Bærum er blitt befølt seksuelt mot sin vilje i løpet av det siste året, samt Ungvoldrapporten som viser at 29 prosent av 18–19 årige jenter har opplevd kroppslig seksuell krenkelse i løpet av livet.

LES OGSÅ: Si nei til stor barnebolig 

Psykisk helse

«Elever har etter Opplæringsloven § 9 rett til et trygt og godt skolemiljø for fremmer helse, trivsel og læring.», står det i interpellasjonen som foreslår følgende:

1. Kommunestyret ber rådmannen igangsette en inkludering av arbeidet mot seksuell trakassering i regional plan for folkehelse.

2. Kommunestyret ber rådmannen igangsette utarbeidelsen av handlingsplaner mot seksuell trakassering og seksuelle overgrep i grunnskoler i Bærum kommune.

– Seksuell trakassering er blitt påvist i alle bransjer fra næringsliv, til kulturliv og toppolitikk. Men det starter i skolen, der holdninger formes. Det er her vi må starte med bevisstgjøring og systematisk arbeid mot ukultur, sier Olafsen, som også vil at psykisk helse blant ungdom tas på alvor.

– Tallene viser det og vi ser det rundt oss. Alle kjenner noen som sliter eller har opplevd noe. Jeg ønsker å være en pådriver for et samfunn der vi tar vare på hverandre, og spesielt de som strever.

Får ros

– Vi er utrolig glad for å ha fått Balder med på laget. Han har et brennende engasjement for mange viktige politiske saker. Det er svært inpirerende å samarbeide med ham, sier grupppeleder i Bærum SV, Harald Sævareid.

LES OGSÅ: Monsterskoler i Bærum? 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.