– Etter å ha operert ut en kreftsvulst fra nyren fikk jeg beskjed fra kreftspesialistene på Radiumhospitalet om at årsaken antagelig var alle mine timer i smørebua for mine tre aktive ungdommer, fortalte Stokkebø anonymt til nettstedet langrenn.com i april.

LES OGSÅ: Frykter fluor kan gi flere kreftformer

– Toril ville advare andre

49-åringen fikk diagnosen nyrekreft med spredning i januar i fjor, og ønsket ikke stå frem med navn i artikkelen.

– Jeg kan bekrefte at den anonyme kvinnen er min kone Toril. Hun ønsket å advare andre foreldre og barn i skimiljøet mot å smøre ski uten å bruke vernemaske og god ventilasjon, forteller Arne Vannebo.

Den kjente eiendomsutvikleren etablerte forløperen til dagens AVA EiendomsPartner sammen med Toril Stokkebø for 20 år siden.

Begge har vært aktive langrenns- foreldre i Holmen, Jardar og Fossum i en årrekke.

– Men finnes det sikker dokumentasjon på at det er en sammenheng mellom bruk av fluorsmøring og kreft?

– Det er en klar sammenheng mellom fluorsmøring og kreft, og flere leger har fastslått overfor oss at skismøring høyst sannsynlig er årsaken til Torils kreft. Dette er en kjent problemstilling i det medisinske fagmiljøet. Men det tas ikke nok på alvor, og det snakkes for lite om i langrennsmiljøet.

– Støtter du et totalforbud mot fluorholdig skismøring?

– Ja. Vi vet at disse stoffene er farlige og kreftfremkallende, og at skismørere har dødd av nyrekreft. Da er det ren galskap å omgi seg med og bruke slike stoffer, mener Vannebo.

LES OGSÅ: Marit Ramsli (65) syklet Birken – etter beskjed om at hun trolig har måneder igjen å leve

Jaget ungdom ut av teltene

Sekundjaget herjer i det norske langrennsmiljøet, langt ned i aldersklassene. Når Norgescupen starter neste helg, samles utøvere og foreldre nok en gang i tette smøretelt – ivrig opptatt med å trylle frem den optimale fluorfylte smøreoppskriften som skal gi best glid og feste.

– Ikke rart, så lenge «alle» gjør det. Ingen vil bli frakjørt i løypa. Fluorsmøring eller ikke kan bety 30 sekunder, kanskje ett minutt raskere tid på en 10-kilometer, sier Vegard Kvisle, smøresjef for Team Asker i Asker Skiklubb.

Tirsdag publiserte han et åpent brev der han oppfordrer Norges Skiforbund til å gå i bresjen for et totalforbud mot fluor i skismøring.

LES OGSÅ: Smøresjef ber om totalforbud mot fluor i skismøring

Vil ha giften ut av smøreteltene

– Vi må få denne giften ut av smøreteltene våre, som fortsatt brukes av mange til oppholdsrom for å få varme, skifte og spise matpakkene sine. Toril var veldig redd for dette etter at hun fikk kreftdiagnosen. På Hovedlandsrennet i fjor jaget hun barn og ungdom ut av teltene, forteller Vannebo.

Toril Stokkebø var opptatt av at utøvere og foreldre måtte bruke vernemaske og ha god ventilasjon når de smører ski.

– Uten det riktige utstyret puster man inn giftstoffer i dampen og støvet når man børster ski. Ekspertene fortalte meg at dette kan forårsake kreft i nyrene, lungene og skjelettet, sa hun.

LES OGSÅ: Swix forsker på alternativer til fluor