Smøresjef ber om totalforbud mot fluor i skismøring

HELSERISIKO: Å smøre ski kan gå på helsa løs hvis man ikke tar sine forholdsregler. Nå ber smøresjef Vegard Kvisle Skiforbundet være pådriver for totalforbud mot fluor i skismøring. Til daglig jobber Kvisle som leder av miljøavdelingen i Norconsult og har god kjennskap til fluorstoffene.FOTO: PRIVAT.

HELSERISIKO: Å smøre ski kan gå på helsa løs hvis man ikke tar sine forholdsregler. Nå ber smøresjef Vegard Kvisle Skiforbundet være pådriver for totalforbud mot fluor i skismøring. Til daglig jobber Kvisle som leder av miljøavdelingen i Norconsult og har god kjennskap til fluorstoffene.FOTO: PRIVAT.

Smøresjef Vegard Kvisle i Team Asker ber Skiforbundet være pådriver for å totalforby skismøring med fluor etter at en skitrener i Asker døde av kreft.

DEL

BAKGRUNN: Trebarnsmor døde av kreft - mente skismøring var årsak

Kvisle jobber til daglig som leder for miljøavdelingen i Norconsult og har god kjennskap til fluorstoffene som brukes i skismøring. I et åpent brev til Skiforbundet peker han på de potensielt uheldige helsemessige sidene med skismøring, og ber om forbedringer av HMS-forholdene i smøreteltene på Norges Cup.

– Jeg har jobbet for å øke beredskapen omkring dette helt siden jeg begynte som smøresjef i Asker Skiklubb i 2010. Det har vært kjent, hvert fall siden 2009, at disse stoffene bioakkumulerer i kroppen på skismørere, og jeg mener det er graverende at man ikke har tatt tilstrekkelig fatt i denne kunnskapen, sier Kvisle, og fortsetter:

– Nå håper jeg Norges Skiforbund svarer og følger opp de rådene jeg har gitt – og at de tar rollen som en pådriver for å innføre et totalforbud mot fluor i skismøring, fortsetter han.

LES OGSÅ: Swix forsker på alternativer til fluor

Døde av kreft

I november døde trebarnsmoren og skitreneren Toril Stokkebø av nyrekreft. Nesøya-kvinnen skyldte på alle timene i smørebua da hun fikk påvist sykdommen, og var overbevist om at fluor i skismøringen var årsaken til sykdommen.

– Da Toril Stokkebø døde og vi ser hva hun skrev om sammenhengen mellom skismøring og egen kreftsykdom, følte jeg et ansvar for å løfte opp denne debatten, fortsetter smørsjefen.

– Tror du selv at det er en slik sammenheng?

– Ja, det tror jeg godt at kan stemme. Det finnes mange indikasjoner på dette, fastslår han.

LES OGSÅ: Kreftforeningen frykter fluor kan gi flere kreftformer

Ber om strakstiltak

Miljødirektoratet skriver på sine nettsider at fluorstoffet PFOA er giftig ved gjentatt eksponering, kan gi fosterskader hos pattedyr, og mistenkes å være kreftfremkallende. I 2013 ble bruk av PFOA i forbrukerprodukter forbudt i Norge. I 2020 gjelder forbudet også Europa. Fluorstoffet PFOS har allerede vært forbudt i Norge i 10 år.

– Men dette er bare to av kanskje så mange som 3.000 slike stoffer, og flere titall av disse er fortsatt i bruk i skismøring. Så det er bare én måte å bli kvitt dette på, og det er å innføre et totalforbud, sier Vegard Kvisle, som også nevner at Folkehelseinstituttet i 2009 fant en sammenheng mellom antall år som skismører og nivåer av syv fluorstoff som brukes i skismøring, i blodet.

På landslagsnivå tilbys det fasiliteter med god ventilasjon og egne rom for pulverlegging. Det står ifølge smøresjefen i sterk kontrast til smøreteltene på Norges Cup for junior/senior. Der er smørefasilitetene stort sett er basert på oppvarmede telt uten annen ventilasjon enn varme fra dieselaggregat. Mange smørere står uten beskyttelse i disse teltene, og teltene brukes også hyppig som skifterom for utøvere.

– Hadde Arbeidstilsynet hatt myndighet over slikt frivillig arbeid og kommet på et renn i Norgescupen, tror jeg de hadde stengt smøreteltene på stedet, avslutter Kvisle.

I brevet til Skiforbundet ber Kvisle om at det innføres strakstiltak, men også at Skiforbundet går i bresjen for å få til et forbud mot bruk av fluor i skismøring.

LES OGSÅ: Kreft-skanning på Bærum sykehus settes på vent

Skal diskutere tiltak

Norges Skiforbund er kjent med brevet fra Kvisle, og forteller at temaet skal diskuteres på et ledermøte neste uke.

Der vil det bli diskutert hva forbundet kan komme med av tiltak for å bedre hverdagen til skismørere.

– I dag har vi ingen påbud om bruk av verneutstyr, men vi oppfordrer selvfølgelig til bruk av dette, og forsøker å gi den beste informasjonen om ulike typer verneutstyr, sier arrangementsansvarlig i forbundet, Asgeir Moberg.

Smørerne på landslaget har spesialinnredet trailer av samme årsak.

I sitt åpne brev etterlyser Vegard Kvisle at forbundet tar et klart standpunkt – og at de blir en pådriver for et totalforbud mot fluor i skismøring.

– Vil det på ledermøtet på tirsdag bli diskuter hva forbundet kan gjøre av tiltak, slik Kvisle etterlyser?

– Selvfølgelig skal dette diskuteres, sier Moberg, som forteller at problematikken har eksistert i lang tid.

– Dette er et verdenskjent problem, og for oss er det viktig å sørge for at man får bedre arbeidsforhold for dem som smører ski, sier Moberg, som også legger til at forbundet ikke kan pålegge noe fluorforbud på egen hånd.

Artikkeltags