Sportskjedene ber folk om å ta sine forholdsregler

SKISMØRING: Butikksjef Marius Lundin forteller at det finnes flytende fluor som er et godt alternativ til fluor som må varmes opp og børstes av, hvor støvet hvirvles opp i luften. Han anbefaler imidlertid alle kunder om å bruke verneutstyr. FOTO: KIM VAN DER LINDEN

SKISMØRING: Butikksjef Marius Lundin forteller at det finnes flytende fluor som er et godt alternativ til fluor som må varmes opp og børstes av, hvor støvet hvirvles opp i luften. Han anbefaler imidlertid alle kunder om å bruke verneutstyr. FOTO: KIM VAN DER LINDEN

Sportskjedene i Asker og Bærum forteller at skismøring med fluor er et populært produkt, men oppfordrer kundene til å ta sine forholdsregler.

DEL

BAKGRUNN: Trebarnsmor døde av kreft – mente skismøring var årsak

– Fluor selger vi mye av. Det er det som gir best gli på ski. Når det er sagt, så er skiene og strukturen på skiene viktigere enn det man legger oppå, sier butikksjef Marius Lundin i Bull ski og kajakk i Sandvika.

Kreftforeningen frykter at fluor-smøring under skiene kan føre til utvikling av flere kreftformer, og smøresjef Vegard Kvisle i Team Asker ber om totalforbud mot fluor i skismøringetter at en skitrener i Asker døde av kreft.

Totalt finnes det rundt 3.000 fluorstoffer, men det er foreløpig gjort for lite forskning på området til at en klar årsakssammenheng kan bevises. Det gjør at sportsbutikkene må forholde seg til de retningslinjene som er gitt av produsentene.

– Det er mange som synser rundt dette, men vi kan ikke gå ut og si at det er farlig eller ikke farlig før det foreligger solid forskning som kan gi svar på dette, forteller Lundin, og fortsetter:

– Det er veldig bra at de forsker på dette, og det finnes veldig mye bra flytende fluor som ikke skal varmes opp, og som dermed ikke går opp i luften, legger han til.

LES OGSÅ: 

Lokale skifolk støtter forslag om høyfluorforbud: – Dette har gått altfor langt

Swix forsker på alternativer til fluor 

– Et kostnadsspørsmål

På tross av manglende forskning mener Lundin bestemt at det er viktig at folk tar sine forholdsregler.

– Det som er viktig er å gjøre folk oppmerksom på hvordan disse produktene skal brukes. Vi tror at det ikke er bra å puste inn dette, og hvis det dreier seg om en førstegangskjøper, vil vi informere om hvordan produktet skal brukes, fastslår butikksjefen, som forteller at de har et eget smørerom hvor de smører ski til kunder som betaler ekstra for dette.

– Her i butikken bruker vi masker, og har eget rom med avtrekk. Problemet er at folk holder på hjemme hos seg selv uten å ta forholdsregler. Dette er også et kostnadsspørsmål. En maske koster 4-6.000 kroner og det tar ikke folk seg råd til, forteller han.

LES OGSÅ: Kreftforeningen frykter fluor kan gi flere kreftformer

Også hos G-Max på Slependen er de nøye med sikkerheten.

– Vi tar alle forholdsregler på vårt verksted og anbefaler alle som handler skismøring med fluor om å ta alle forholdsregler og bruke verneutstyr. Alle skjønner at spaltet fluor ikke er bra, sier salgsleder av ski hos G-Max, Andreas Hoff, og fortsetter:

– Skismøring med fluor henger tilgjengelig for alle, men vi har også verneutstyr tilgjengelig, sier han.

Artikkeltags