Lokale skifolk støtter forslag om høyfluorforbud: – Dette har gått altfor langt

ENGASJERTE: Ole Reistad (fra venstre), Kjetil Røine og Svein Langkaas stilte opp som smøreservice under Lommedalsrennet for dem som trengte hjelp. – Vi legger enkel glider. Det vi gjør her er å forsøke å ta det et hakk ned, sier Reistad.

ENGASJERTE: Ole Reistad (fra venstre), Kjetil Røine og Svein Langkaas stilte opp som smøreservice under Lommedalsrennet for dem som trengte hjelp. – Vi legger enkel glider. Det vi gjør her er å forsøke å ta det et hakk ned, sier Reistad. Foto:

Skifolk i Asker og Bærum vil ha forbud mot høyfluor-smurning under skiene.

DEL

BAKGRUNN: Trebarnsmor døde av kreft - mente skismøring var årsak

Budstikka skrev lørdag om trebarnsmoren Toril Stokkebø som døde av kreft. Hun fryktet at utallige timer i smørebua med bl.a. fluorholdig skismurning utløste kreftsykdommen. Kreftforeningen deler frykten. Smøresjef i Team Asker, Vegard Kvisle, er daglig leder i miljøavdelingen i Norconsult.

I et åpent brev til Skiforbundet har han bedt forbundet være pådriver for å totalforby skismurning med fluor. Lørdag ble vinterens første barneskirenn arrangert i Asker og Bærum. Over 1.100 løpere var påmeldt til Lommedalsrennet.

Ole Reistad, Kjetil Røine og Svein Langkaas stilte opp som frivillige smøreservice. De tre er svært erfarne skifolk. Ole Reistad er far til juniorverdensmester Petter Reistad.

Trioen la på glider for dem som ønsket hjelp.

– Vi skal bare legge enkel glider her. Premissene for det vi gjør her er å ta det et hakk ned og prøve å gjøre noe som er felles for alle, sier Reistad.

LES OGSÅ: Smøresjef ber om totalforbud mot fluor i skismøring

– Har samme erfaringer

Han innrømmer at han har tenkt på at høyfluorprodukter kan være helseskadelige.

– Absolutt. Vi har gjort akkurat de samme erfaringene som Vegard (Kvisle) har gjort i Asker, og strevet med det over mange år. Han uttrykker det som alle egentlig sitter med – at dette er noe som burde vært gjort noe med.

Reistad påpeker at man på universitetsnivå i Amerika har blitt enige om ikke å bruke høyfluorprodukter.

– Det er fullt mulig å gjøre her også. Dette har gått altfor langt, sier Reistad og legger til at det også prismessig har gått over alle støvelskaft.

– Flere hundre kroner for et par skipar på ett renn. Da er det bare ekstremt ressurssterke klubber som kan henge med.

Reistad har doktorgrad i fysikk. Han mener det viktigste er at løperne har tilpassede ski og hvem som gjør jobben med å legge på smøringen.

– Å ta vare på skiene er egentlig gode ok krav til foreldre og barn. Det handler om sunn fornuft.

Han har tro på at en enighet om å la være å bruke høyfluorprodukter kan fungere.

– Miljøet er så sterkt at hvis man blir enige så er det mulig.

LES OGSÅ: Kreftforeningen frykter fluor kan gi flere kreftformer

– Meningsløst

Sportslig leder i Holmens langrennsgruppe, Henrik Pay, sier han mener det er meningsløst med bruk av fluor på aldersbestemte skirenn.

– Jeg vet ikke om det er slik at fluor skaper kreft. Men i så fall er det en brannfakkel. Da må bare fluorbruken stoppes.

Pay forteller om at det hender at folk leier inn smørere til norgescuprenn og hovedlandsrenn, og rister på hodet av praksisen.

Holmen er pådrivere for at barn selv skal lære seg å smøre. Pay mener at det kunne være spennende med et opplegg hvor alle løperne i et renn går gjennom et område før start hvor skiene deres renses, at de deretter får utdelt dagens smøring og får litt tid på seg til å smøre egne ski.

– Det er en måte å måle ferdigheter på. Det er klart at hvis du legger fluorpulver under skiene til en 14-åring så vil løperen gli mye bedre enn en løper uten. Det er urettferdig. Hvis det nå i tillegg viser seg at fluor er helsefarlig, synes jeg man bør forby det i det store og hele.

LES OGSÅ: Swix forsker på alternativer til fluor

Skeptisk

Lørdagens rennleder innrømmer at Lommedalen har hatt fluorbruk oppe som tema i klubben.

– Vi ser at det blir jag etter å bruke mye fluorprodukter, kanskje mer enn nødvendig. Til lørdagens renn anbefalte vi våre løpere å bruke vanlig glider. Det fungerer til de fleste klasser, sier Knut Magne Tolo som også er leder for Lommedalen langrenn.

– Holdningen vår er at vi generelt ikke anbefaler noe jag etter fluorprodukter. En ting er det helserelaterte, noe annet utstyrsjaget. Når løperne er åtte-ni år, holder det med et par kombiski, etter hvert kan de ha et par for skøyting og et par for klassisk, kommenterer Tolo.

Lørdag var ca. 1.150 løpere påmeldt til Lommedalsrennet.

– Vi har hatt over 1.000 løpere med opptil flere ganger. Anlegget her tåler ikke særlig flere enn 1.200 her oppe, opplyser rennlederen.

Artikkeltags