Skip to main content

Nå kommer den ordentlige vinteren tilbake

50 MIL: Knut Skyberg (68) t.v. og Jan Moe (65) skryter av forholdene i Vestmarka. Så langt i vinter har de gått rundt 50 mil hver og besøkt en lang rekke markahytter i forskjellige marker.

Snøvær og kuldegrader gjør at også skiløypene er i ferd med å få en real oppgradering.

Det stusselige gråværet med regn, sludd og våt snø om hverandre de siste dagene, blir nå avløst med mer vinterlig vær.

– For de som ønsker snø en stund til, og kanskje mot påske, så er de lavtrykkene som kommer inn den neste uken veldig kjærkomment, sier vakthavende meteorolog hos Storm, Roar Teigen.

Den neste uken vil by på stor variasjon i været. Fellesnevneren er imidlertid at temperaturen synker.

– Lørdag kommer det første lavtrykket som vil gi en runde med snø. Det kan komme 5-6 centimeter med snø. Nedbøren vil etterhvert gi seg på kvelden, sier Teigen.

Søndag blir en fin og kjølig dag, ifølge meteorologen, og muligheter for en god del sol.

– Men det blir kaldere, selv om solen varmer litt mer nå i mars når den viser seg. Natt til mandag kan det fort bli tosifret med minusgrader, og det ser ikke ut til at det blir over 0 grader på dagtid mandag heller, sier Teigen.

Videre forteller han at det ligger flere lavtrykk og lurer også ut i neste uke som kan gi noen små dryss med snø.

– Men den neste uken blir kjølig for å være godt uti mars, slår Teigen fast.

Gikk for felleski

I marka har en del av nedbøren de siste dagene kommet som snø, noe som gjør at forholdene er gode.

I løpet av natt til fredag har det kommet 10-15 centimeter med nysnø flere steder i Vestmarka. Den totale snødybden er på rundt 50 centimeter.

– Det blir felleski i dag. Det er det eneste som duger med nysnø og nullføre, sier Knut Skyberg (68) fra Oslo.

Sammen med kameraten Jan Moe (65) har han tatt turen til Vestmarka for å teste skiføret.

– Vi satser på å gå 2-3 mil i dag. Her er det veldig snøsikkert, og det er antageligvis det stedet hvor det er best preppet, fortsetter Skyberg.

De to kameratene vet godt hva de snakker om. I løpet av et år har de hatt som prosjekt å besøke forskjellige steder hver gang de har gått på tur.

– Så langt denne sesongen har vi gått 50 mil, smiler Moe.

– Siden januar i fjor har vi besøkt 150 stuer og hytter i alle marker i området. Vestmarka besøkte vi for første gang ifjor. Det er et av de aller fineste stedene vi har vært, avslutter Skyberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

NYE SPOR: Løypemaskinene til Skiforeningen var ute fredag morgen og satte nye skispor i nysnøen som har kommet det siste døgnet.

Regnværet tæret på snøen

Løypebas i Vestmarka, Jonathan Roll, kjører sammen med sin far Ragnar opp så mange løyper de rekker fredag. Skiføret er det ingenting å si på.

– Det er flotte forhold. Ved Solli og Sandungen har det kommet 10-15 centimeter snø i løpet av natten, sier Jonathan Roll.

Han legger til at regnværet som var torsdag, tæret veldig på snøen, men at påfyllet som har kommet i natt har hjulpet mye.

– Det er ganske varmt i bakken nå, og det gjør at det har begynt å smelte en del nedenfra. Noen steder har dette gjort at det har blitt hull i løpa. Vi prøver imidlertid å dose snø oppi disse hullene slik at det kan fryse igjen. Men det kan være greit å være oppmerksom på dette, sier Roll.

Med kuldegradene som ventes fremover, samt litt mer påfyll av snø, forventer han at det blir bra skiføre i Vestmarka også i ukene fremover.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.