Skip to main content

Gir prinsessen Asker-bunad

– Det hadde vært stas å se prinsessen i Asker-bunad på Skaugum til 17. mai, sier bunadsansvarlig Hilde Aspås (til høyre) i Asker husflidslag, Her sammen med Asker-ordfører Lene Conradi.

Foto: Karl Braanaas

Lørdag konfirmeres prinsesse Ingrid Alexandra (15). Fra Asker kommune og Asker husflidslag får hun en Asker-bunad.

– Vi håper hun vil bruke den ofte. Det hadde vært stas å se prinsessen i Asker-bunad på Skaugum til 17. mai, sier bunadsansvarlig i Asker husflidslag, Hilde Aspås.

Arbeidet med den ny bunaden skal ha startet i vinter, og prinsessen har både vært til måltaking og prøving. Asker-bunaden er uten broderier og nesten alle stoffer er håndvevd.

Når bunadsgaven overrekkes, er det med komplett tilbehør i form av hekter, mansjettknapper, sjalnål, bolsølje og halssprette i sølv.

Lokal tilknytning

Husflidslaget har tidligere sydd og forært Asker-bunader til kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. 

– De er jo de beste representanter vi kan ha. Særlig kronprinsen bruker sin bunad veldig ofte, sier Aspås. 

LES OGSÅ: Slik utfordrer hun gamle bunadtradisjoner

Tirsdag ble det kjent at prinsessen vil konfirmere seg i bunad fra Øst-Telemark, som hun får i gave fra kongeparet. På 17. mai i år hadde prinsessen på seg bunad fra Vest-Agder, kronprinsesse Mette-Marits hjemfylke.

LES OGSÅ: Derfor har Bjørg 30 bunader

For Lene Conradi, ordfører i Asker, var bunad det opplagte valg som konfirmasjonsgave til Ingrid Aleksandra.

– Jeg synes det er flott at prinsessen får flere bunader, som kongefamilie representerer de jo hele landet. Samtidig vokser kronprinsbarna opp i Asker; å ha bunad herfra tror jeg er viktig for følelsen av tilhørighet og identitet, sier Conradi.

Ordføreren fikk selv Asker-bunad da hun ble valgt til ordfører i 2007.

– Når jeg tar den på til 17. mai kjenner jeg på at jeg er en Asker-jente, sier hun. 

Til neste 17. mai får prinsesse Ingrid Alexandra flere bunader å velge mellom. Her fra årets feiring iført bunad fra Vest-Agder.

Foto: Knut Bjerke
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.