Skip to main content

Slik leser du skattelistene

Skattelistene er et viktig verktøy for å bevare høy åpenhet rundt formue, inntekt og ikke minst skattefordelingen i samfunnet vårt.  – Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Foto: Karianne Steinsland

Det er ikke sikkert informasjonen du finner er rett. 

I skattelistene finner du informasjon om skatteyters inntekt, formue og utlignet skatt. 

Skattelistene viser dog netto inntekt, etter alle fradrag man har. De aller vanligste fradragene er: foreldrefradrag, fradrag for utgifter til barnepass, fradrag for tap ved salg av eiendom eller aksjer. Og ikke minst fradrag for betalte renter på lån man har. Med andre ord: Har du store lån og høye renteutgifter, vil du stå med en lavere inntekt i listene enn det du faktisk tjener. 

Formue

Skattelistene viser nødvendigvis ikke hele sannheten når det kommer til formuen. Her trekkes gjeld fra. Har du høy gjeld, ser formuen lavere ut enn den er. 

I tillegg er bolig og hytte ofte mye lavere verdsatt skattemessig enn det den reelt er mye lavere 

Bolig og hytte blir skattemessig verdsatt mye lavere enn det den reelle verdien den har i markedet. 

Derfor er det offentlig

Skattelistene er offentlige. Begrunnelsen for det, er at samfunnet skal ha mulighet til å drive kontroll.  Skattelistene gjør det vanskeligere å snylte på skatten, alle har innsyn og det vil dermed være lettere å oppdage urimeligheter. 

Fra 2011 ble det slutt på åpent søk i skattelistene via nettavisene, det avgjorde Stortinget. De begrunnet dette med å unngå kommersiell bruk av informasjonen. Blant annet ble listene brukt til «ringelister» for bedrifter. 

Men pressen får fortsatt utlevert lister til journalistiske formål. Dersom du søker selv, via skatteetaten, loggføres søkene dine. Når du har logget deg inn for å søke, vil navnet, fødselsår, postnummer og poststed være synlig for alle dem du har søkt på. 

Du kan fortsatt gå på skattekontorene for å se listene, men ikke lenger i papirform. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.