Forrige uke skrev Budstikka om bedriftsleder Odd Morten Foss, som ville åpne varelageret sitt i Sandvika for allmennheten. Tiltaket skulle gi alle og enhver mulighet til å hente julegaver, selv om man i utgangspunktet ikke hadde råd.

Foss driver Prosess Branding, som driver med trykk og profilering, og selger tekstiler og andre reklameartikler. Lørdag 17. desember åpnet han dørene til lageret, med pallevis av klær, sekker, termoser og lignende, som av ulike årsaker var avskrevet eller ikke kunne selges.

– I perioden vi er i er det mange som har det tøft, og det gjør meg vondt å lese om de som spør om hjelp. Jeg følte at jeg måtte gjøre noe med det. Jeg har selv hatt det tøft tidligere i livet og vet hva det betyr at andre bidrar. Hvis noen vil komme bare for å få en klem, kan de også det, uttalte Foss før initiativet fant sted.

Les også

Da helsa sviktet, havnet alenemoren fra Bærum under fattigdomsgrensen: – Mange tenker nok at sånn er det ikke her

– En tung dag

Når Budstikka slår på tråden mandag, forteller bedriftseieren at oppmøtet ble stort. Noe han egentlig bare synes er trist.

– Det er egentlig synd å si, men det ble en suksess. Det var mange forskjellige mennesker som kom her til oss, men alle var sterkt trengende, forteller han.

Totalt kom det 86 personer, og det ble delt ut hundrevis av gaver. Noen kom så langt som fra Gjerdrum for å hente seg noen julegaver til sine nærmeste.

– Følelsesmessig var det en tung dag. Det skal ikke være sånn i Norge at vi ikke kan hjelpe våre egne med helt grunnleggende behov, synes Foss.

Han forteller om én person som kom i bare T-skjorta, og hadde gått i 40 minutter for å komme frem til lageret. Da han ble tilbudt flere jakker, var han vanskelig å overbevise til å ta dem alle.

– Man blir rørt over å se at de som har så lite, likevel tenker på andre foran seg selv.

Sterke inntrykk

Tilbakemeldingene på initiativet var mange og gode. Mange ble værende lenge og prate, og gråte, mens de snakket om alt det vonde som kommer til syne under julehøytiden. Flere har fortalt at de endelig føler seg sett.

Familiekriser, rusproblemer, eller bare rett og slett dårlig økonomi. Det er mange grunner til at folk kan ha nytte av et slikt tilbud. Tross alle de sterke inntrykkene, ga opplevelsen Odd Morten Foss en varm følelse.

– Når du får sånne tilbakemeldinger, så skjønner du at du har gjort noe riktig, sier han.

Flere frivillige var med og hjalp til underveis. Blant dem popartisten Mira Craig, som bidro til at besøket ble en hyggelig opplevelse for dem som kom innom.

– Jeg synes det er kult at flere dukker opp. Det her må vi gjøre til neste år, men da kanskje starte litt tidligere, så vi får planlagt litt bedre og vært til stede på flere lokasjoner.

Da dagen var over sto det fortsatt igjen fem paller med varer. Disse ble gitt bort til Gateteam i Oslo, som selv deler ut mat, klær, hygieneartikler og andre nødvendigheter til rusavhengige og hjemløse.