Vi starter turen fra parkeringsplassen ved sjøkanten i Vollen hvor parkeringsavgiften er rimelige 25 kroner. På veien ned til Fritzner-stranden passerer vi Oslofjordmuseet som byr på båthistorie og utstillinger. Tema nå er «Fjordfortellinger» hvor museet også jakter på publikums fortellinger, det være seg historier, gjenstander, filmer og bilder. Dette kan deles ved å gå inn på minner.no og videre inn på Oslofjordmuseet – eller kontakte museet direkte.

Siden det er hundre år siden Norges mest kjente båtkonstruktør Jan Herman Linge ble født, er hans egendesignede Soling, Darling, en del av båtutstillingen – gitt i gave fra hans arvinger.

Nedenfor Oslofjordmuseet ligger den vakre Fritznerstranden som ble tildelt Blått flagg, et miljøsertifikat for strender, marinaer og båter, allerede i 2008. Herfra går vi vestover retning Selvikbukta og Vollen Båtforening hvor det er tydelig at en sommer er over. Her er det hektisk aktivitet, båtene ligger i kø for opptak og vi går i sikk sakk mellom alle båtene som allerede er plassert på land.

Fra småbåthavna passerer vi den idylliske Hjalmardammen, en av de mange dammene langs kysten av Oslofjorden. Fra svabergene som møter oss lenger ut, Rabben, kan vi nyte utsikten både mot Oslo og Nesodden. Karakteristisk for denne strekningen er oddene med kalkstein og skifer og buktene mellom.

Vi fortsetter gjennom høstkledd skog forbi Arnestad skole og Arnestadbukta. Fra parkeringsplassen følger vi skilt retning Nansentunet musikkbarnehage og videre ut på den vakre Elnestangen i Håkavika. Ved siden av barnehagen ligger huset Håkavik som var hjemmet til Sigrun Nansen fra hun ble enke i 1930 og til hun døde i 1957, 87 år gammel. Hun var gift med Fridtjof Nansen inntil han døde i mai 1930. Hennes ønske var at denne idyllen skulle bli et fristed og et «hvilested for åndsmennesker som trenger ro til arbeid». Og stedet er virkelig en naturperle og et godt alternativ når eksempelvis Hvalstrand og Sjøstrand fylles opp av ivrige badegjester sommerstid. Her finner vi sjelero både ved benkene på gressletten og ute på holmene.

Ønsker man en kort tur, kan man gjerne bli sittende her og bare nyte stedet og utsikten. Men vi river oss løs og følger stien på vestsiden av Nansentunet.

På nedsiden av parkeringsplassen velger vi første sti opp til venstre som fører oss opp på en liten høyde. Mosekledde steiner på vår venstre side skjermer for skråningen ned mot Oslofjorden. Stien blir brattere når vi tar oss gjennom skogen og ned på Sjøstrandveien.

Herfra går vi mellom fornemme nye og gamle boliger til vi når Sjøstrand bad. På den vakre moloen mellom de to strendene er det hektisk aktivitet i regi av Oslofjorden Dykkesenter som er lokalisert på Vollen Marina. Denne dagen er det instruktør Tomas Bjerved som leder deltagerne gjennom et dykkerkurs. I tillegg til å holde kurs, rydder de i Oslofjorden sammen med Mandal Dykkerklubb og ansatte i Tomra. Mer om dette på deres YouTube-kanal «Diving Ferox».

Fra Sjøstrand leder kyststien oss tilbake forbi Arnestad skole. Herfra velger vi å legge den siste delen av turen vår via Stordammen, også den en gammel isdam. Det var på slutten av 1800-tallet og til midten av 1920-årene at dette området var viktig lagrings- og eksportsted for naturis – blant annet fra Yggeset iscompagni.

Tilbake på parkeringsplassen har vi gledet oss over lukten av sjø og høstens palettfarger fordelt på seks lette kilometer.