Skip to main content

Carlsen slo hjemmehåpet Giri – i tetsjiktet i storturnering

Magnus Carlsen er i tetsjiktet i den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen i Nederland.

Magnus Carlsen er i tetsjiktet i den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen i Nederland.

Foto: EVA GROVEN

Magnus Carlsen sikret seier med hvite brikker mot hjemmehåpet Anish Giri i den andre runden av den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen i Nederland søndag.

Carlsen åpnet turneringen med remis mot russiske Andrej Esipenko lørdag, og var dermed lysten på seier mot svært tøff motstand søndag. Det skulle han vise seg å få. Partiet var over etter 36 trekk og sendte Carlsen opp i 1,5 poeng etter to spilte partier.

Carlsen fikk en fordel etter 19 trekk, og han utnyttet det til det fulle. Nederlenderen ga til slutt opp.

– Det er vanskelig å få spillbare stillinger mot ham. Han er veldig godt forberedt og har en god følelse på hvordan man kan holde det relativt «safe», sa Carlsen til TV 2 etter partiet.

Et dronningtrekk var det som ga Carlsen en fordel.

– Det dronningtrekket var ukjent for meg, så jeg tenkte på om det kunne være et feiltrekk. Jeg følte jeg hadde klart initiativ etter det, sa han.

Mistet VM-titler

Giri hadde før oppgjøret det mentale overtaket på nordmannen. Nederlenderen slo nemlig Carlsen i et av partiene under hurtigsjakk-VM i desember.

For Carlsen røk VM-tittelen i både hurtig- og lynsjakk i løpet av de siste dagene av fjoråret.

Søndag var det imidlertid klassisk sjakk som sto for tur. I midten av desember sikret Carlsen den VM-tittelen for femte gang på rad.

Jevnt

Partiet mot Giri startet jevnt, der ingen av spillerne fikk særlig overtak. Det var likevel Giri som var ørlite foran nordmannen etter de første ti trekkene.

Carlsen fikk en dobbeltbonde på A-linjen, noe som ga ham noen problemer som måtte løses. På en annen side brukte Giri masse tid, og han hadde på et punkt en halvtime mindre enn Carlsen på klokken.

Etter 16 trekk fikk Carlsen en liten fordel etter at Giri så ut til å gjøre en tabbe. Det ga Carlsen muligheten til å ofre en brikke for å komme inn i nederlenderens forsvarsstilling.

Fordel

Det utløste en utveksling der begge de to i flere trekk kun hadde ett eneste godt trekk for ikke å havne stort bakpå i partiet. I det 19. trekket spilte Giri hesten feil, og dermed hadde plutselig Carlsen en stor fordel.

Den fordelen økte etter hvert som trekkene gikk. Carlsen spilte gode trekk som nederlenderen var sjanseløs på å forsvare seg mot.

Mandag venter polske Jan-Krzysztof Duda for Carlsen.

I tillegg til Giri deltar også landsmann Jorden van Foreest i turneringen. Sistnevnte er tittelforsvarer. Carlsen møter ham tirsdag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.