Det bekrefter operasjonsleder i politiet, Alexander Østerhaug, til Budstikka litt før midnatt.

– Vi har mange ressurser i området etter at vi fikk flere henvendelser om høye smell, sier Østerhaug.

Han opplyser at politiet mottok flere titalls telefoner om smellene.

Etter å ha søkt i området og gjennomført andre etterforskningsskritt, viste det seg å ikke være noen fare denne gang.

– Vi har vært i kontakt med Forsvaret, som bekrefter at det er de som har avfyrt øvingsammunisjon, bekrefter operasjonslederen ved 00.10-tiden.

Betydelige ressurser i sving

Heimevernet har for tiden øvelse i Oslo, Asker og Bærum. Smellene i Kolsås-området skal være en del av denne øvelsen.

– Hva tenker du om at de gjør dette så sent på kvelden?

– Det sier sitt når befolkningen våkner av dette, vi mottok telefoner fra et stort område. På generelt grunnlag var både vi og sivilbefolkningen varslet om at Heimevernet gjennomfører øvelse i området nå, men vi var ikke spesifikt informert om at det skulle avfyres øvingsammunisjon så sent på kvelden, sier Østerhaug.

Han legger til at det ikke vil komme flere høye smell natt til torsdag.

– Det har Forsvaret for så vidt fått beskjed av oss om, men de har nok også skjønt selv at de ikke skal det, sier operasjonslederen.

Når politiet får så mange nødtelefoner med likelydende meldinger, må de ta det på største alvor og sende mange patruljer, påpeker Østerhaug.

– Når vi ikke er varslet på forhånd om at det skal foregå øving på denne tiden av døgnet, må vi reagere. Det ble iverksatt betydelige ressurser på denne hendelsen, men vi fikk heldigvis en avklaring forholdsvis raskt, sier han.

Velforening kritisk

Henrik Nokhart er leder i Kolsås Vel. Han understreker at det er viktig at offentlige instanser gir klar og god informasjon.

– Når det blir uplanlagt og uklart som her, er ikke det i tråd med å involvere lokalbefolkningen. Resultatet er bekymring, sier Nokhart.

– Jeg mener det er viktig at politiet har oppgaven som koordinerende enhet, og at informasjonen kommer ut som resultat av det, sier vellederen.

Bildeserie

Heimevernet inntok Asker sentrum