Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kamp mot vold i nære relasjoner, også i Bærum

– Storsamfunnet og vi i Bærum kommunestyre har et ansvar for å strekke ut en hjelpende hånd og bidra med ressurser, skriver Nikki Schei, kommunestyrerepresentant for Bærum MDG.

FOTO: PRIVAT

Det politiske Bærum har de siste ukene behandlet to saker som fokuserer på en av de alvorligste sakene i vårt samfunn, kampen mot vold i nære relasjoner og hvordan tilstanden er for dem som oftest møter ofrene, krisesenteret. 

I MDG er vi glad for at kontrollutvalget i Bærum har gjennomført en forvaltningsrevisjon av tilstanden på krisesenteret. Vi er også glad for at andre partier støttet innholdet i MDGs forslag som vi fremmet i handlingsplan mot vold i nære relasjoner og at det blir tatt med inn i det videre arbeidet.

Hvis man går til kjernen i det som rapporten beskriver og de tiltakene som skal til, forstår vi at den avslører mye menneskelige traumer og forferdelige vilkår der hvor man egentlig skal ha det som tryggest. I det egne hjemmet. 

Der har storsamfunnet og vi i Bærum kommunestyre et ansvar for å strekke ut en hjelpende hånd og bidra med ressurser. Trygge rammeoverføringer for å sikre at bistanden blir kanalisert på en så riktig måte som overhodet mulig, er helt nødvendig.

Vi vet noen ting. Ikke bare fra denne ene rapporten, men også fra andre steder i inn- og utland. Mørketallene er store. Stigmatiseringen over «å ikke ha det bra hjemme» er betydelig, og de færreste hverken vil eller kan dele disse veldig vonde erfaringene. 

At den psykiske belastningen er meget sterk, det forstår vi av historier som blir fortalt. Derfor er det helt nødvendig at apparatet rundt dem som er utsatt styrkes og treffer mer presist enn det som skjer i dag. 

Det forebyggende arbeidet og enda bedre informasjon på eksempelvis skoler er helt nødvendig. I Asker kommune er det et fast opplegg for alle barn på 4. og 9. trinn og for barnehagene, og dette er et eksempel til etterfølgelse.

Det står mye i rapporten som ble diskutert i Bærum kommunestyre 2. september. Mangelen på bolig når du må forlate ditt eget hjem er helt essensiell. Rapporten sier blant annet at man «kan oppnå mye høyere beredskap dersom de (kommunene) raskere enn i dag kan gi beboere som trenger effektiv hjelp med å skaffe husvære».

Derfor bør alle partier i Bærum kommunestyre prioritere dette når vi skal diskutere kommunebudsjett i høst. 

Hvordan kan Bærum kommunestyre gjøre livet bedre for dem som faktisk flykter fra sitt hjem? 

Vi vet, ikke bare fra denne rapporten, at altfor mange dessverre flytter hjem igjen til overgriper. Vanskeligheten med å finne bolig er den største grunn til det. 

Statistikken er tydelig og skremmende. I Asker og Bærum drar nesten en fjerdedel tilbake til voldsutøver – et tall som er omtrent 10 prosent høyere enn ellers i landet. Det er en statistikk som gjør vondt å lese.

Derfor mener jeg og MDG at konklusjon er klar – vi må følge revisjonens anbefaling til kommunedirektøren: Iverksette tiltak for å sikre at barn ved krisesenteret med behov får ny bolig. Dessuten, for å følge opp behandlingen om handlingsplan mot vold i nære relasjoner – de som får adressesperre 6 og 7 bør også få det. 

Det handler om å redde liv! Den kostnaden må det politiske Bærum ta!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.