Søndag reiste Stabekkjenta Seline Leupi til Kiev i Ukraina for å representere Norge i den internasjonale ballettkonkurransen Grand Prix Kiev frem til torsdag.
– Det er kjempespennende, konkurransen foregår i operaen her. Det er mange store dansere i bygningen, sier Seline på telefon fra Kiev.
Hun har akkurat deltatt i en danseklasse foran juryen. Hvis hun går videre, skal hun vise sitt eget nummer som er en variasjon fra «Flames of Paris» og deretter en spansk variasjon.
LES OGSÅ: Trenger 20 barnehjemsgutter til nytt spill
Øver 30 timer i uken
16-åringen startet med dans i 1.-klasse og har gått gradene fra barnedans på Bajazz på Bekkestua og videre til stadig flere treningstimer, større satsing på Kirkenær ballettskole og Den norske Ballettskoles elitetrening i Oslo.
– Dans er det eneste som gjør at det lyser inni meg. Når jeg kan gå inn i en tydelig rolle, kjenner jeg glede. Det er ingenting jeg heller vil gjøre enn dette, sier Seline Leupi, som nå har valgt bort vanlig videregående for å satse på klassisk ballett for fullt.
16-åringen øver nå 30 timer i uken fordelt på seks dager.
Lite serier
I desember i fjor var 16-åringen gjestedanser på operaen i Perm i Russland i anledning 200-årsjubileet for den kjente koreografen Marius Petipas fødsel.
I sommerferien skal hun delta på ballettleir i Valdres før hun skal konkurrere i Aten.
16-åringens drøm er å komme inn på en høyere ballettutdanning fra høsten av. Det er et trangt nåløye hun i så fall må igjennom.
– Å satse for fullt på ballett er et tøft valg og ingen lett vei å gå. Det er ikke mye tid til Netflix-serier på sofaen for denne tenåringen, sier mamma Runhild Skjølås, som er med datteren til Kiev.
Som toppidrett
– Å satse på klassisk dans er dødskrevende, sier prorektor og dosent Merete Lingjærde ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Lingjærde er blant annet kjent som dommer fra «Skal vi danse» på TV2.
– Du må være på toppidrettsnivå, både mentalt og fysisk. Du må også ha de fysiske forutsetninger som kreves, som bevegelighet, kondisjon, musikalitet og linjefølelse. Klassiske ballettdansere presser kroppen til det ytterste, påpeker Merete Lingjærde.
– Ikke minst må du ville det selv, ikke fordi andre ønsker det. Du må ha en enorm indre kraft, sier den mangeårige dansepedagogen.
LES OGSÅ: Trollene kom ut av Kolsåssenteret