– Mor ble funnet i en hage på Stabekk. Hun er nedkjølt og medtatt, men bevisst. Hun har nå blitt pakket inn i varmetepper av helsepersonell, forteller datteren Kari Erlandsen til Budstikka klokken 16.20 mandag ettermiddag.

I nesten et døgn har den 86 år gamle kvinnen vært sporløst forsvunnet. Budstikka traff de pårørende på Stabekktunet bo- og behandlingssenter mandag formiddag. Da fryktet de at moren kunne ha tatt toget.

– Mor er en målbevisst dame. Hun kan ha satt seg på en ubetjent vogn på toget, og kommet ganske langt avsted. Vi vet at hun har hatt veldig lyst til å reise til barndomshjemmet på Otta i Gudbrandsdalen. Det har hun snakket om mange ganger, forteller datter Britt Erlandsen Villa.

I hele natt og frem til i ettermiddag har familien, politiet og et stort antall frivillige lett etter den savnede 86-åringen. Belastningen for de pårørende har vært stor.

– Det oppleves veldig vondt å ikke vite hvor mor befinner seg eller om hun har det bra. Vi har et stort håp om å finne henne i god behold, sier Kari Erlandsen.

Funnet av forbipasserende

86-åringen ble funnet i en hage ikke langt unna bo- og behandlingssenteret som hun forsvant fra.

– Det var i underkant av én kilometer unna, så hun har ikke gått så langt, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt.

– Hun var litt nedkjølt, men ellers oppegående og i forholdsvis god form. Hun blir ivaretatt av helse nå, fortsetter Iversen.

De første opplysningene tydet på at det var en Norske Redningshunder som fant kvinnen. Dette viste seg ikke å stemme. Nye opplysninger er at det var en forbipasserende publikummer som fant kvinnen. Kort tid etter møtte vedkommende Kort tid etter møtte de en hundeekvipasje fra Norsk Redningshund Organisasjon, NRO og en annen hundeekvipasje fra Norske Redningshunder, NRH. Disse ivaretok kvinnen til helse kom.

Mye tyder på at kvinnen har holdt seg i bevegelse gjennom natten.

– Hun ble funnet i et område som var undersøkt tidligere, så hun har tydeligvis vært i bevegelse, noe som har bidratt til at hun ikke var mer nedkjølt enn hun var, sier operasjonslederen, som retter en stor takk til de frivillige organisasjonene som var med i leteaksjonen.

– De utgjør et veldig viktig bidrag i slike saker, avslutter Iversen.

Søkte i hele natt

Kvinnen forsvant fra institusjonen rundt klokken 17.15 søndag ettermiddag. Det var pårørende som meldte kvinnen savnet.

Politiet og frivillige mannskaper søkte hele søndag kveld og natt i området rundt intitusjonen. Kvinnens tidligere adresse i Sandvika er sjekket flere ganger, samt andre kjente adresser kvinnen er knyttet til.

Mandag formiddag var bekymringen økende ettersom kvinnen fortsatt ikke hadde kommet til rette.

– Hun er fortsatt savnet, og det er nå knyttet en viss bekymring til hvordan kvinnen har det. Vi oppfordrer alle i områdene Stabekk, Bekkestua og Høvik til å sjekke hager og boder. Skulle man se en person som passer til beskrivelsen, ta kontakt med henne, ikke bare la henne gå videre,  og ring politiet med en gang, sa operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt klokken 06.40.

De frivillige mannskapene som har vært ute og søkt i natt, hvilte mandag formiddag. Politiet trappet opp igjen søket mandag morgen, og ved 12-tiden var også frivillige mannskaper, som Norsk Folkehjelp, på plass med nye letemannskaper.