Skip to main content

Uno-X gir opp hydrogensatsing etter Sandvika-eksplosjon

10. juni i fjor eksploderte hydrogenstasjonen på Kjørbo.

Foto: Joakim S. Enger

Uno-X måtte stenge alle sine tre hydrogenstasjoner etter eksplosjonen i Sandvika i fjor sommer. Nå dropper selskapet videre satsing hydrogen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) påla Uno-X å stenge ned alle sine tre hydrogenstasjoner etter den dramatiske eksplosjonen på Kjørbo i 10. juni i fjor. Siden har de ikke blitt åpnet opp igjen. På Kjørbo står stasjonen fortsatt godt innpakket.

Hydrogenstasjonene har vært driftet av Uno-X Norge, som har kjøpt hydrogenet fra Uno-X Hydrogen. Driften har vært et samarbeidsprosjekt mellom Uno-X Energi, hydrogenselskapet Nel og Nippon Gases Norge. Hydrogenstasjonen på Kjørbo var eid av Uno-X, men utstyret var levert fra Nel, da den eksploderte i fjor.

Onsdag skriver DN at Uno-X ikke kommer til å ta opp igjen satsingen på hydrogen, og at de derfor trekker seg ut av samarbeidet med de andre partene. Isteden er det Nel som overtar Uno-X sine aksjer i datterselskapet Uno-X Hydrogen.

– Uno-X Energi tror fortsatt at hydrogen vil være en av løsningene for verden som må redusere utslippene av klimagasser, skriver daglig leder Jens Haugland i en melding til avisen.

Avdekket to avvik

Hva som fysisk skjer med stasjonen på Kjørbo, samt to andre stasjoner utenfor Asker og Bærum, er ikke avklart.

– Vi vil umiddelbart sette oss ned med kommunene og andre potensielle aktører for å se på løsninger for utstyret fra Nel som står på våre anlegg og som vi eier, opplyser Haugland til DN.

Avisen skriver også at det i en rapport utarbeidet av DSB, er avdekket to avvik på anlegget på Kjørbo. Det ene går på mangelfull internkontroll, mens det andre punktet gjelder at anlegget ikke skal ha blitt tilfredsstillende kontrollert.

Uno-X Hydrogen fikk 18 millioner i erstatning i et forsikringsoppgjør for skadene som eksplosjonen forårsaket.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.