Støtten til scenen skrumper

Pusset opp: Kultursjef Inger Berit Øen startet oppussingen på Lille Scene, selv om delfinansieringen fra fylket ikke var klar. I fjor fikk hun avslag, men søker igjen.  FOTO: TRINE JØDAL

Pusset opp: Kultursjef Inger Berit Øen startet oppussingen på Lille Scene, selv om delfinansieringen fra fylket ikke var klar. I fjor fikk hun avslag, men søker igjen. FOTO: TRINE JØDAL

Bærum søker spillemidler til teater for annen gang. Garderobene på Lille Scene er pusset opp, de vil dekke litt av utgiftene med spillemidler. Men pengene skrumper.

DEL

– De har omtrent halvert midlene vi kan søke om, sier kultursjef Berit Inger Øen.

LES OGSÅ: Kultursjefen holder løftet

På vegne av Bærum kommune søker hun om spillemidler til oppussing av garderober på Lille Scene i Sandvika. Hun søkte i fjor også. Da fikk hun tommelen opp fra fylket, som håndterer spillemidlene i Akershus, men ingen penger. Midlene til kulturarenaer er del av overskuddet til Norsk Tipping.

Potten som gikk til fordeling var på 11 millioner kroner i 2013, i fjor var den på 5,6 millioner kroner, og ifølge Torunn Korneliussen i fylket er det varslet ytterligere reduksjoner.

Hvor mye vet hun ikke før pengene skal fordeles fra staten til hele Norge i månedsskiftet mai/juni.

– Ordningen fases ned. Dette er ikke prioritert, men går over til nye ordninger. Samtidig får vi flere søkere, forklarer Korneliussen.

LES OGSÅ: Pinocchio lokket skuespillere

Garderobene er ferdig

I fjor søkte kultursjefen i Bærum om 654.000 til rehabilitering av backstageområdet og garderober i underetasjen av Rådmann Halmrast vei 2 i Sandvika. Arbeidet ble gjort og betalt av kommunen, uten de fikk noen støtte.

Derimot ga fylket 2 millioner kroner til oppussingsarbeider ved Henie Onstad Kunstsenter (HOK), som var av fire, blant 20 søkere i fjor som fikk midler.

Bærum fikk for øvrig 3 millioner til prøvescene i 2011.

I 2015 fikk de 2,6 millioner til HOK og altså 2 millioner kroner i fjor.

LES OGSÅ: Stipend søker talenter

Lille Scene igjen

Nå søker Bærum igjen om 551.000 kroner i støtte til garderoben. Det tilsvarer en tredel av de faktiske kostnadene.

Før oppussingen av Lille Scene skrev Budstikka om forfallet;

dusjen manglet slanger, dører var sparket i stykker og de samlet vann i bøtter.

Men i januar i fjor strålte Øen i nyoppussede lokaler, med nye dører og dusj, samt nye toaletter. Hun la ikke skjul på at det fortsatt var usikkert om de fikk støtte fra fylket, men planla likevel neste fase i oppussingen.

I saksfremlegget som kulturpolitikeren får forelagt torsdag, fortelles det om nye planer for fortsatt oppussing av Lille Scene, som hun også vil søke delfinansiert via spillemidler.

LES OGSÅ: Full forvirring

Felles garderobe

De nye garderobene beskrives som unisex med felles dusj, toalett og skifterom.

Men hva synes unge jenter om å skifte sammen med eldre menn?

– Det er mulig å skifte bak låste dører på toalett og i dusjrommet, svarer Øen.

Eva Marie Bellis forteller om unge gutter og jenter som kvier seg for felles garderober og skifter på toalettet bak låste dører.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Hun har tidligere kritisert manglende oppussing av Lille Scene. Forrige uke leide hun scenen til teatergruppen Ryktes oppsetning av Stormen, og hun deler disse erfaringene:

– Det er helt riktig at ikke alle er glad i å skifte foran andre. Særlig unge jenter og gutter er inn og ut av toalettene for å kle seg om, sier hun, og mener to adskilte garderober ville vært bedre.

– Garderoben virker trangere nå. Det skyldes nok at det er mange sminkeplasser med speil og godt lys. Det er jo er fint, men det går på bekostning av plass til kostymer. Det merker i alle fall vi i Rykte, som er en stor teatergruppe. Sist var vi 22 skuespillere, sier hun og ser frem til at resten av lokalene skal pusses opp.

– Det er synd at publikumsavdelingen med kafé ikke er særlig innbydende, avslutter hun.

Artikkeltags