Skip to main content

Slipper tubaene frem på konsert

KAMERATENE: Fire tubakamerater som har spilt sammen i 15 år, og nå skal det feires med alt annet enn ompamusikk lover de. F.v. Geir Berntsen, Bjørn Widding, Jacob Falck og Petter Utne Børrehaug.

Tubakameratene mener alt kan spilles på tuba. I 15 år har de sverget til elefanten i instrumentjungelen, og nå skal det feires.

Tubatonene skal sive ut over publikum i Bærum Kulturhus lørdag. Og selv om det er trøkk nok i messingen til de voksne karene i ensemblet Tubakameratene, har de fått med seg flere, mange flere, på konserten. For her stiller Kampen Janitsjarorkester, Asker og Bærums Ungdomskorps, og en rekke solister som vokalist Christin Bastiansen, drillverdensmester Mathias Langseth Eliassen og trompetist Eckhard Bauer.

Urfremføring blir det også av Trevor Fords verk for solotuba «Heavy Metal Down Under». Det tar tubakamerat Jacob Falck seg av.

Ufrivillig tubastart

Du skal være spesielt interessert for å taue rundt på en tuba svær og tung som den er. Enkelte vil kalle det en straff, men Tubakameratene ser slett ikke slik på det. Selv om ingen av dem ønsket seg tuba da de sto der som aspiranter til skolekorpset og skulle få sitt første instrument.

– Jeg begynte å spille tuba i Eikeli Skolekorps, og fikk den utdelt fordi jeg var den største gutten, sier Jacob Falck.

– Få begynner frivillig å spille tuba, sier medtubakamerat Petter Utne Børrehaug som kan fortelle en lignende historie som Falck for at det ble tuba på ham også.

– Jeg gledet meg til å få trompet. Så sa korpslederen at far hadde sagt at jeg skulle spille barytontuba. Det var årets skuffelse, men det gikk fort over, sier Geir Berntsen.

– Jeg fikk bare beskjed om at det var tuba jeg skulle spille, og så ble det sånn, sier Bjørn Widding.

LES OGSÅ: Markerte 100 år på en litt spesiell måte

MINIKONSERT: Tubakameratene troppet opp i Stabekktunet barnehage og servert en liten tubakonsert her om dagen.

– Må ha sterk rygg

– Kan alt spilles på tuba?

– Alt kan spilles på tuba bare det er mange nok, sier Utne Børrehaug.

– Det som begrenser er hvor god utøveren er, tilføyer Berntsen.

– Det negative er at du merker at du går og bærer på 12 kilo, så du må ha sterk rygg, sier Falck.

LES OGSÅ: I starten var de bare gutter, sov i telt og fikk mat av kongen

– Har fantastisk klang

– Hvorfor ble dere ved tubaen?

– Den har en fantastisk klang. Det er ingen som ikke synes det er vakkert å høre tuba i kirker, sier Utne Børrehaug.

– Å spille tuba er en livslang hobby som du bare setter større og større pris på, sier Berntsen.

– Det er et fascinerende instrument, og det er sosialt å spille sammen med andre. Og siden vi tubaister ikke står fremst får vi også stor sosial kompetanse, avslutter Falck.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.