Skip to main content

Se fugler som trakk mot nord vinterstid

KLAPP: Serge Verstockt vil involvere folk i kunsten, så for å få fuglene i installasjonen hans til å synge må du klappe.FOTO: KARL BRAANAAS

Serge Verstockts fugler trekker ikke sørover om vinteren, men nordover for å si noe om klima og bryte grenser.

I Bærum Kulturhus henger bur med plastfugler ned fra taket, og klapper du i hendene kvitrer de. Det at de lager lyd er slett ikke tilfeldig.

– Jeg er komponist, men skaper også installasjoner relatert til musikk, sier Serge Verstockt fra Antwerpen, og forteller videre om sitt verk «These birds are flying to the North»;

– Installasjonen har reist gjennom Europa i flere år, og nå var tiden kommet for at de fløy mot nord, sier han. Og forteller at det ligger et budskap i det om klimakrise med temperaturer så høye at fugler kan trekke mot nord vinterstid.

Spesiallagde kulltegninger

– Det sier også noe om landegrenser som stenges mer og mer, men fugler mine kan fly over disse. Kunst skal åpne både landegrenser og mentale grenser. Og jeg vil involvere folk i kunsten, for hvis du ikke klapper synger ikke fuglene, sier han.

På foajéscenen vises også store kulltegninger av en annen belgisk kunster, Rinus Van de Velde, og de er laget spesielt for Bærum Kulturhus.

– Han er en av Antwerpens fremste kunstnere. Og hovedpersonen på bildene er kunstnerens alter ego Robert Rino, sier Helena Myklestu, utstillingskoordinator i kulturhuset. Arbeidene forteller historier fra den fiktive personen Rinos liv, som at han driver business via dataskjermer, noe som finansierer det å skape kunst.

LES OGSÅ: Prinsesse Astrid om Dissimilis-forestilling: – De var helt fantastiske

Dans, klassisk og teater

For nå er det kultur fra Antwerpen som gjelder.

– Antwerpen er den fjerde byen ut i Møt-serien vår. Tidligere har vi hatt Lisboa, Wroclaw og Barcelona, sier kommunikasjonsansvarlig Karin Bugge.

– I serien presenteres kulturbyer gjennom artister av ypperste klasse. Og den har truffet andre miljøer enn det vi gjør til vanlig, for eksempel det polske og spanske, sier produsent Tore Johansen. Han forteller at på Antwerpen-programmet finner man dessuten jazztrioen LABtrio, to klassiske konserter med pianisten Julien Libeer og Lassus grand cru. Sistnevnte handler om renessansekomponisten Orlando di Lasso. Og Nagelhus Schia productions viser Orbo Novo av den belgiske koreografen Sidi Larbi Cherkaoui. Barneforestillingen «Smått» blir det også med kompaniet Laika.

LES OGSÅ: Får 13 millioner kroner til talentutvikling av dansere

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.