- OPPDATERT: Allerede i første sving, rett før broen over Sandviksveien, holdt det på å gå galt da den første delen av det lange vogntoget havnet utenfor veien.
Transformatoren er produsert i Øst-Europa, og er torsdag på siste etappe på veien til Statnetts anlegg på Hamang. Der skal den erstatte elektrisk utstyr på stasjonen, som ble bygget i 1951.
– I kveld skal vi frakte den fra kaia og opp. Det skal vi få til med et 72 meter (!) langt vogntog, sa Rune Flakk i Statnett torsdag ettermiddag.
Hengeren på dette vogntoget har hele 96 hjul.
Med trekkvogn foran og dyttevogn (!) bak la kjøretøyene presis klokken 21 i vei fra Kadettangen.
Svingen til den første delen av doningen ble ørlite stor, for en flokk med hjulpar omgjorde veigrøften på høyre side før Sandvikselva til en planteklar potetåker på et blunk.
Mange mennesker fulgte med på frakteprosjektet torsdag kveld.
LES OGSÅ: Her flyter uteserveringen fra Sandvika til Leangbukta
E16 delvis stengt
Båten Elektron II klappet til kai ved 18-tiden torsdag ettermiddag, etter en siste etappe fra Horten.
Om bord var vogntoget med hele 185 tonn transformator.
– Vi vil, i samarbeid med politiet, måtte stenge deler av E16 i perioder, sa Flakk.
Den lille kjøreturen tok to timer, og det kom altså alle andre trafikanter til å merke godt.
– Vi vil kjøre i motsatt retning over de to første rundkjøringene i Sandvika. Tunnelene skal være høye nok til at vi får transformatoren på fire meter gjennom dem, sa han.
Selv om noen hjul havnet litt feil i første sving var fremdriften aldri truet. Og sjefen for politiets følgemotorsykler skrøt uhemmet av laget som styrte kjøretøyet.
– Disse folkene er kjent langt utenfor landets grenser, og særdeles dyktige til slike jobber, sa politimannen før han beordet trafikkstans ved E16-påkjøringen ved Hamang.
LES OGSÅ: Ut med trafo - inn med Hamang-by
På lekter gjennom Europa
Den nye transformatoren er laget i Kroatia. Derfra er den i halvannen uke fraktet på en lekter på mange av Europas kanaler.
I en havneby utenfor Rotterdam i Nederland ble den løftet over på Elektron II, som altså har tatt den over Nordsjøen til Sandvika.
Egentlig skulle transmatoren kommet 22. mars.
– Vi er veldig glade for at vi ventet. I mars lå isen fortsatt i bukta her, og vi måtte ha brukt en isbryter, sier prosjektleder Markus Drake Borge.
Da hadde Statnett risikert å skade ting som satt fast i isen, pluss at turgåerne neppe ville blitt glade.
LES OGSÅ: Bærum slåss for å få trafostasjonen under jorden
Anlegget utslitt
Dagens anlegg på Hamang nærmer seg nå sin tekniske levetid, derfor må noe gjøres slik at strømforsyningen fortsatt skal være stabil.
– Siden 1990 har strømforbruket i Oslo og Akershus økt med mer enn 30 prosent, og det forventes å øke ytterligere i årene som kommer. Dagens hovedstrømnett har for lav kapasitet til å tåle fremtidens strømforbruk, skriver Statnett om bakgrunnen for arbeidene på Hamang.
Transformatoren vil fredag bli løftet på plass på det eksisterende anlegget på Hamang.
Den nye transformatorstasjonen blir liggende over Bjørnegårdtunnelen, som er en del av nye E16, under bygging nå.
Utstyret som monteres nå skal etter planen brukes på Hamang til 2023. Da skal annet utstyr på plass, og denne transformatoren må kanskje ut på båttur igjen.