Skip to main content

Hærverk har mørklagt fredsduen i Sandvika

GROVT: Frode Valland synes det er grovt at noen har gått løs på duen som er et fredssymbol. Her med olivenkvisten som er brukket løs fra fuglenebbet.FOTO: EYVIND SVERRE MENNE

Fredsduen i Sandvika vil antagelig ikke lyse mer denne julen. Noen har brukket av olivenkvisten den hadde i nebbet og kjørt den inn i fuglekroppen.

– Det er noen har tatt seg ned på bryggen der duen står, og brukket olivenkvisten den hadde i nebbet. Det var en solid metallstang, så det må ha krevet stor kraft. Kvisten har så blitt kjørt inn i fuglekroppen, sier Frode Valland, leder av Vårt Sandvika.

Det var han som presenterte ideen med en fredsdue i Sandvika i juletiden. Og i fjor landet den i Sandvikselven for første gang. Der lyst den opp med sine 5.500 ledlys gjennom julen. Det skulle den også gjøre i år frem til 13 ende dag jul, men nå står den der mørklagt.

– Dette er ganske grovt, duen er jo et fredssymbol. Den eller de som har gjort dette må gjerne ta kontakt for å gjøre for seg, sier han.

LES OGSÅ: Her er Sandvikas nye fredsdue

Jul uten due

– Når har dette skjedd?

– Det var lys i den i går tirsdag, og jeg ble varslet om at olivenkvisten var brukket i formiddag. Det var en kommunalt ansatt som oppdaget det på vei til et møte og tok kontakt med meg. Så det må ha skjedd en eller annen gang mellom i går kveld og tidlig i dag, sier han.

Skadeomfanget er ikke klart, men Valland forteller at det ser dystert ut for duen denne julen.

– Nå må den demonteres og fraktes bort for å repareres. Og jeg har snakket med leverandøren av duen, og det er lite sannsynlig at det finnes deler på lager. Fuglene er jo spesiallaget, så derfor er det lite trolig at den kommer tilbake igjen denne julen, sier han, og legger raskt til; Men selvfølgelig skal vi gjøre alt vi kan for å få den på plass igjen, sier han.

Blir antagelig dyrt

– Hva vil det koste å sette den i stand?

– Det er vanskelig å estimere før vi har hatt denne inne til sjekk, men jeg anslår at det kan komme på et sted mellom 20.000 til 40.000 kroner, sier Valland.

LES OGSÅ: Da svanen møtte fredsduen

Kostet 150.000 kroner

Det kostet rundt 150.000 kroner å bygge duen, og det er Bærum kommune som har finansiert den.

Duen er også en markering av at Bærum er vertskommune for Nobels Fredspriskonsert som arrangeres på Telenor Arena på Fornebu.

Den rakk å lyse under Fredspriskonserten mandag, men så ble det altså svart. Og det blir det som nevnt sannsynligvis gjennom hele årets jul.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.