Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Guros nye dansekompani får 17,5 millioner

KILLER PIG: Dette bildet er fra «Killer Pig», et av mine favorittstykker fra tiden i Carte Blanche. FOTO: ERIK BERG

Norge får sitt tredje profesjonelle dansekompani ledet av Guro Nagelhus Schia fra Rykkinn. Og det kan få base i Sandvika.

Politikere i Akershus fylkesting fra H, Frp, Venstre, KrF og Senterpartiet, går inn for å bevilge 17,5 millioner kroner til et nytt profesjonelt dansekompani. Støtten skal gis over en fireårs periode, og kompaniet skal ledes av danseren, skuespilleren og koreografen Guro Nagelhus Schia fra Rykkinn.

– Det er flertall for forslaget om støtte, så den blir vedtatt i fylkestinget 18. desember, sier fylkesordfører i Akershus Anette Solli.

– Hvorfor vil dere støtte et nytt kompani?

– Dans fortjener å bli løftet opp. Og at en verdensstjerne som Guro Nagelhus Schia stiller seg til rådighet er en mulighet vi må gripe. Et kompani kan gi unge dansere forbildene de trenger, og oss publikummere flere store kunstopplevelser, sier hun.

– Helt fantastisk

– Jeg synes dette er helt fantastisk, utrolig spennende og en stor begivenhet. Dette skjer liksom ikke i min verden, i årevis har det jo bare vært Nasjonalballetten og Carte Blanche som har fast støtte. Så det er en glede med politikere som vil satse på dans. At de ser den verdien dans er og hva den kan gi til folk. Dans kan formidle tanker og følelser som er vanskelig å formidle med ord, og gir publikum en mulighet til å oppleve noe ekte og levende sammen. Det er viktig i dagens samfunn hvor vi bruker mer og mer tid foran skjermer, sier Nagelhus Schia.

– Hva slags kompani blir det?

– Det blir et profesjonelt kompani med dansere på et veldig høyt teknisk nivå, og med sterk scenepersonlighet.

– Er det behov for et fast kompani til i Norge?

– Det er behov for 10, for det finnes så utrolig mange fantastiske dansere på et internasjonalt nivå i landet. Og det kommer flere, og de trenger en arbeidsplass.

LES OGSÅ: Guro danser for motehuset Chanel og superstjernen Nick Cave

Samarbeid med dansetalenter

– Hvor vil kompaniet ha base?

– Ingenting er bestemt, flere steder vurderes, men jeg trives veldig godt i Bærum Kulturhus og skal snart ha et møte med kulturhusleder Morten Walderhaug. Kulturhuset har et spennende danseprogram, og en scene som egner seg godt for dans, sier hun.

– Når kan kompaniet være etablert?

– Planen er å samarbeide med talentutviklingsprogrammet Dansefot om deres forestilling like etter sommeren neste år. Det blir nok kompaniets første oppgave, sier hun.

– Dansefot er veldig stolte over å inngå et samarbeid med Nagelhus Schias kompani. Våre 19 unge talenter fra hele fylket får muligheten til å jobbe med proffe dansere, sier Julie Finckenhagen Sandli. koordinator for Dansefot som administreres av Kulturskolen i Bærum.

LES OGSÅ: Guro og kjæresten danser egen duett

Bærum naturlig base

– Enestående at fylkeskommunen tar dette grepet, at Nagelhus Schia får bygge et nytt dansekompani. Og det er helt naturlig at det får sin base i Bærum Kulturhus, sier kulturhussjef Morten Walderhaug.

Han begrunner det med at Bærum er en av Norges største dansekommuner målt i antallet som driver med dans på fritiden og har et stort publikum for dans .

– Kulturhuset er også et regionalt kompetansesenter for dans, og tilbyr forestillinger på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Hvis kompaniet etablerer seg hos oss vil det gjøre Bærum til en tyngre nasjonal aktør innenfor dans, sier Walderhaug.

Les flere artikler