Skip to main content

Frelsesarmeens kommandosentral

KILDE TIL HJELP: Med smil og milde takksigelser voktes den tradisjonsrike julegryten til Frelsesarmeen på Sandvika Storsenter av frivillig Marit Florentia-Ottesen. Rundt 300.000 kroner legges igjen i gryta i løpet av førjulstiden.

I Elias Smiths vei har det vært omsorg og hornmusikk i 90 år.

Ute var det bitende kulde og frostrøyk. Inne var det smilende ansikter, hornmusikk og andakt. Gamle soldat Ingebretsen holdt tale.

– Jeg er – om jeg får lov til å si det – BEGEISTRET i kveld!

Det var lørdag, kalenderen viste 19. desember 1925 og Frelsesarmeens avdeling i Sandvika kunne endelig flytte inn under eget tak i det som i dag har adresse Elias Smiths vei 20.

Da festen var slutt, fikk 40 personer stukket en konvolutt i hånden. Inni lå det 25 kroner, «en ekstra hjelp til jul».

Nøyaktig 90 år senere er de der fortsatt, i det hvite huset som ligger mellom Løkketangen senter og rundkjøringen ved Lech-Hanssens trafikkskole.

Verdighet

Fra kommandosentralen i Sandvika kjemper Frelsesarmeens soldater stadig for å gi mat og verdighet til dem som står nederst på samfunnsstigen. Med på kjøpet får de gjerne en trall om salighet og bedre tider. I storsalen er det bygget et podium som tar nesten halve rommet. I det ene hjørnet står en kontrabass, i det andre et trommesett. I midten en prekestol.

– Å få bragt troen ut gjennom sang og musikk er viktig for oss, sier diakon Anne Trobe.

Soldater: Anne Trobe og mannen Jan-Egil traff hverandre sommerfest i ­Frelsesarmeen i 1976 og giftet seg i Høvik kirken i 1978.

– Hva er din favorittsang?

– «Himmel på jord».

Hver mandag er det musikkøvelse med hornmusikk, juniorer på ettermiddagen og seniorer på kvelden. Tirsdager er det åpent hus med sang, musikk og andakt. En gang i måneden er det dessuten trim med tidligere gymlærer Kari G. Aas (80) som instruktør. Onsdag og torsdager arrangeres «Stedet», et sosialt tilbud til tidligere rusmisbrukere og andre. Torsdag er det av og til fest.

– Det er i grunnen det samme som på tirsdager, åpent hus med sang, andakt og en kaffekopp, sier Trobe.

– Bortsett fra at vi av og til har utlodning og besøk av andre som bidrar med sang og musikk.

LES MER:

Stappfulle kirker og p-kaos ved Asker kirke

Blåser i gang julen i branngarasjen

Stor førjulsgave går til barn og bier  

Lavterskel og jobb

Annenhver fredag er det fredagskaffe med mulighet til å stikke innom for noe varmt å drikke og en uforpliktende prat. I kjelleren holder «Jobben» til, et lavterskel jobbtilbud til dem som ikke har noe å gå til. Varmestua har for flere år siden flyttet inn i nye lokaler i Sandvika.

Søndag er det gudstjeneste. På vanlige møter er det rundt 25 fremmøtte, på familiegudstjenester kanskje opp mot 40.

– Se, her har vi et register over alle soldatene som har vært her i Sandvika.

Anne Trobe lar fingeren gli nedover de linjerte sidene i en stor grønn medlemsbok.

– 670!

I dag teller avdelingen i Sandvika, eller korpset som de selv sier, 43 soldater og 10 tilhørige. Mens soldatene har avlagt løfter om gudstro og avholdenhet fra rusmidler og forpliktet seg til å arbeide for menigheten, har de tilhørige ingen forpliktelser.

LES OGSÅ:

– Tusen takk for gavene

Her kommer juleønskene rett fra hjertet  

Aldersmessig befinner de fleste seg et sted mellom 40 og 70 år. Tilsig av unge medlemmer er merkbart mindre etter at korpset måtte avvikle det meste av barne- og ungdomsarbeidet.

– Vi har ikke nok ledere lenger, sier Trobe.

FORBEREDT: Vafler er stekt, rundstykker smurt. MariFlorentia-Ottesen er klar.

Tidligere hadde de både egen speidergruppe, babysang og småbarnssang.

– Eneste aktivitet nå er korps på mandager og familiespeiding etter gudstjenesten på søndager.

I høyre hjørne en dør med grønt EXIT-skilt over. Ved siden av står en hylle med salmebøker.

– Det er vanskeligere å bli soldat nå enn før.

– Hvorfor det?

– Det er nok vanskeligere med forpliktelser. Folk er mer individualister i dag.

Julegryte-håp

Selv kom Trobe inn som liten jente da hun ble med storesøsteren på speidermøter. I 1970 ble hun soldat. I dag er hun diakon på halvtid i Sandvika og har ansvaret for matutdeling, besøkstjeneste, sangandakter på sykehjem, åpent hus, fredagskaffen. Og julegryta.

– I år får vi kanskje inn 300.000 kroner. Det vi får inn på julegryta bruker vi til trengende i året som kommer.

 

Hver måned deler Frelsesarmeen i Sandvika ut esker med basismatvarer. Hver måned setter mellom 40 og 60 personer seg på liste for å få.

– I tillegg kommer det alltid noen som har hørt om utdelingen og bare møter opp.

Etter 90 år under eget tak må korpset i Sandvika nå ut på leiemarkedet, det skal bygges på utvendig og renoveres innvendig.

Ved påsketider må de være ut av huset, først til jul kan de flytte inn igjen. Nå leter soldatene etter et sted de kan være mens arbeidene pågår.

– Spesielt på tirsdager og søndager. Vi vil gjerne være i Sandvika-området. Vet du hvem som eier den gamle politistasjonen nå?

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.